Hírek

2015.05.06. 18:43

Egy könnyebb nap az érettségin

Veszprém - A tanárok és a diákok is úgy vélekedtek, hogy különösebben nem volt nehéz a történelemérettségi.

Heffler Péter

Az idei tavaszi érettségi-időszak harmadik vizsgáján is túl vannak a diákok, amely egybehangzó vélemények szerint lényegesebben könnyebbnek tűnt, mint az előző két nap. A középszintű történelemvizsgákat valamivel magabiztosabban vették a diákok, mint a matek- és a magyarérettségit. Többek között a Rákosi-korszak iparfejlesztése, az 1960 -70-es évek életkörülményei, Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás alapelvei szerepeltek az idei történelemérettségiben.

Imre Tamás, a Vetési Albert Gimnázium történelem szakos tanára szerint ez diákbarát tételsor. - Nem gondolom, hogy nehezebb, mint az előző évek feladatsorai, nagyon kiszámítható érettségi volt - vélekedett. - A vizsgát követően végignéztük a tesztfeladatokat a diákokkal, ami, úgy vélem, semmi olyat nem tartalmazott, amit egy átlagos felkészültségű vizsgázó ne tudott volna megoldani.

Maguk a diákok is úgy vélekedtek, hogy teljesíthető volt a feladatsor. - Szerintem a mai vizsga nem volt túl nehéz, a források például nagyon sokat segítettek - mondta a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola középszinten érettségiző diákja, Kórusz Fruzsina.

- A fogalmazás részével volt problémám. Különböző korokból kellett írni esszéket, és pont kettő egy időszakba tartozót szerettem volna választani - tette hozzá Kórusz Fruzsina.

Szokolai Dániel, a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulója sem ijedt meg a kérdésektől. - Szerintem nem volt nehéz, abszolút megoldható. Ugyan előfordultak furcsa kérdések, mint például az amerikai alkotmány, illetve, hogy mi az elnök és a kongresszus szerepe, amit szerintem nem feltétlenül kellene tudnunk, pláne nem is mondták előtte, hogy lesz benne ilyen, de amúgy nem volt vészes - árulta el Szokolai Dániel.

A Táncsis szakközépiskolából még megkérdeztük két végzőst. Kollát Ábel, aki rendésznek tanul, elmondta, reméli, jól sikerült megoldania a feladatokat, bár a továbbtanulás szempontjából neki nem fontos a jó eredmény, de reménykedik egy négyesben. Az első része kicsit nehezebb volt, a kifejtős viszont egyszerűbb, ott mindent ki tudott dolgozni.

Kollát Ábel

Az építésznek tanuló Kulcsár Ákos is az első részt tartotta nehezebbnek, bár lehet, hogy csak azért, mert nem készült fel eléggé, ezek közül sokat megtippelt. A fogalmazások jobban mentek. Az volt a szerencséje, hogy tegnap este még átnézett pár tételt, és pont volt benne, amit hasznosítani tudott. Összességében két és fél óra alatt megoldott mindent, tehát az idő még ellenőrzéssel együtt is bőven elegendő volt.

Kulcsár Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!