Hírek

2015.05.11. 16:22

Egy kézben a kéményseprés

Veszprém – A kéményseprők szakszervezete aggódik, hogy a katasztrófavédelemhez kerül a szolgáltatás, a megyében – úgy tudjuk – nem lesz átállás.

Tremmer Tamás

Egyeztetést sürget a kéményseprők ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, hangzott Király Andrásnak, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnökének a segélykiáltása. Ismeretes, a magyar kormány március 10-én nyújtotta be módosító törvényjavaslatát arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást. Ez ügyben korábban a magyar szakmai szövetségek, az iparkamarák és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szintén levélben fordultak a Belügyminisztériumhoz egyeztetést sürgetve, azonban nem érkezett válasz, emlékeztetett az elnök.

Nem ez az első ilyen radikális átalakítás. Közel két évtized után a kéményseprés területén is elindult az egységesítésre való törekvés, ennek nyomán 2013. január 1-től új jogi szabályozás lépett életbe, amely egységes elnevezésű kéménytípusokat, valamint ezekhez rendelt egységes munkaráfordításokat határozott meg. Ezt követte a július 1-től hatályba lépett rezsicsökkentés.

Veszprém megye területén 2013. végéig öt szolgáltató - három magán-, kettő önkormányzati tulajdonú - látta el a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást. A rezsicsökkentés nyomán kialakult helyzetben négyen felhagytak a közfeladat ellátásával. Veszprém Megyei Jogú Város közgyűlése – törvényi előírásnak megfelelően - 2014. január 1-vel a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt.-ét jelölte ki a közfeladat kizárólagos ellátására.

Az ellátási területükhöz 220 település, közel 120 000 ingatlan és 147600 kémény (126000 használatban lévő, 21200 tartalék) tartozik. A kéményseprés közszolgáltatáson a VKSZ Zrt-nek évi százmillió forint vesztesége keletkezik.

Az átállással kapcsolatban megkerestük a VKSZ Zrt-ét, a cégtől az alábbi tájékoztatást kaptuk: Veszprém megyében az idén továbbra is a VKSZ Zrt. végzi a kéményseprési közszolgáltatást, az ellátás részükről biztosított. A hatályos jogszabály alapján ennek költségi kompenzációját Veszprém önkormányzata a cég részére. Veszprém megyében - szemben más megyék gyakorlatával - egyelőre nincs szó arról, hogy a tevékenységet a katasztrófavédelemhez kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!