Hírek

2017.06.08. 18:05

Egy gazdag tanári életmű elismerése

LOVÁSZPATONA Emlékezetes örömünnepnek adott otthont a település egykori elemi iskolájából több mint fél évszázada kialakított művelődési ház.

Napló információ

Itt tanulta a betűvetést és a lovászpatonai iskolában tanított egész pályája során Horváth Attiláné Borsó Klára tanárnő. A tiszteletére tartott közvetlen hangulatú, szeretetteljes jubileumi megemlékezést a helyi iskola tanárai szervezték, ennek során összefogott az iskola apraja és nagyja. Tanulók, mai és nyugdíjas nevelők, egykori tanítványok, rokonok, ismerősök, barátok töltötték meg a kultúrház nagytermét.

Némethné Tibold Szilvia iskolaigazgató elmondta, egykori kartársa levelező tagozaton tanult, és 50 évvel ezelőtt 1967-ben szerezte meg magyar-ének szakos tanári oklevelét a Pécsi Tanárképző Főiskolán. Képesítés nélküli pedagógusként a gimnáziumi érettségi után 1963-ban egyenest a katedrára került, ahol 39 évi szolgálata során mintegy ezer gyerekben sikerült felkeltenie a vers, az ének és a zene iránti érdeklődést.

- Egy tanár munkájának sikere a diákok előmenetelén, későbbi helytállásán keresztül mérhető le, s ez a mérce egy eredményekben gazdag tanári pályát mutat. Egykori diákjaitól kapott szeretet végigkísérte egész életét - hangsúlyozta köszöntőjében az igazgatónő.

Az aranydiplomás Horváth Attiláné Fotó: Molnár Imre

A Pécsi Tudományegyetem által kiállított aranydiplomát méltató szavak és színes virágcsokor kíséretében Horváth Attiláné Borsó Klára egykori tanítványa, s egyben a falu jelenlegi polgármestere, Pintér Imre adta át az ünnepeltnek. A szép számmal megjelenő tanítványok egyike, Lukács László verssel köszöntötte hajdani osztályfőnökét.

A jubileumi megemlékezés másik ünnepeltjének nem tudták átadni a gyémántdiplomáját, mert Sági Gyuláné Kassai Erzsébet tanítónő nem tudta vállalni az utazást. Az ő díszes dobozba zárt diplomáját küldöttség viszi majd Budapestre, s azt otthonában adják át számára.

Az ünnepi műsort az iskola irodalmi színpada, citerazenekara és énekkara szolgáltatta színvonalas, vidám, olykor megható előadásával. A jeles alkalomra az iskola tanárai énekkart alakítottak, és megzenésített Petőfi-versekkel, ajándékokkal és virággal kedveskedtek egykori kartársnőjüknek. A nagydémi önkormányzat köszöntése után sorakoztak virággal a kézben a gyerekek, egykori diákok, pályatársak, ismerősök és barátok. A tisztelet és a szeretet Horváth Attiláné példáján keresztül a jövő nemzedékét felnevelő tanári pályának, valamint az egész lovászpatonai tantestületnek szólt.

Az ünnepelt meghatódva mondott köszönetet a sok szeretetért. A találkozó pohárköszöntővel folytatódott, s nem hiányoztak az édességek sem. A közös iskolai élmények felidézése garantálta a felhőtlen, vidám hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!