Hírek

2017.03.18. 15:28

Édesség az erdélyi magyar árváknak

Pápa – Közös adományakció keretében három erdélyi árvaház és egy líceum szegény sorsú fiataljainak napjait édesítette meg egy takácsi édességforgalmazó cég, valamint a Mária Rádió pápai stúdiója.

Laskovics Márió

Egy édességforgalmazó cég pápai tulajdonosa és felesége, és a cég egy munkatársa, illetve a Mária Rádió pápai stúdiójának két önkéntese több napos adományúton járt március elején Erdélyben, hogy az ottani árvaházakban élő gyermekek napjait egy kissé megédesítsék. Az adomány nagyobb részét a takácsi, kunhegyesi és szákszendi telephelyű, de ma már Magyarország egész területét lefedő üzletkötői hálózattal rendelkező cég különböző édességei, kisebbik részét pedig a rádió önkénteseinek, hallgatóinak főleg tisztító- és mosószerekből, energiatakarékos izzókból álló felajánlásai tették ki – tudtuk meg Galláné Horváth Gabriellától, a rádió önkéntes riporterétől.

A Galla és a Kovács házaspár egy díszes székelykapu előtt

Kovács László cégtulajdonos tizenkét éve jár ki munkaügyben Erdélybe, s mindig is szívén viselte a határon túli magyarok sorsát. Immáron harmadik éve osztják szét a cég által gyártott, illetve forgalmazott édességeket Böjte Csaba szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány több gyermekotthonában. Mostani üzleti- és adományútjuk előtt felvette a kapcsolatot a helyi Mária Rádióval, így a pápai stúdió képviseletében a Galla házaspár is elkísérte Lászlóékat. Mint mondták, március 2-án indultak egy személy- és egy teherautóval, s először a dévai kollégiumot látogatták meg, ahol 150 árva gyermek él. Másnap Székelyudvarhelyen részt vettek a szokásos árubemutatóval egybekötött üzleti vevőtalálkozón, majd Gyimesfelsőlokra, illetve Gyimesbükkre vezetett az ötfős társaság útja. Végül pedig Kovásznára, Pápa testvérvárosába mentek, s az ottani gyermekvédelmi központban élő harminc lurkót örvendeztették meg. Az ötnapos túrába belefért egy kis szabadidős művelődés is, megnézték többek között Aradon a vértanúk emlékművét, a segesvári várat, és az ezeréves határt – számolt be az élménydús utazásról Kovács László.

Kovács László, a Takácsiból indult, ma már országos édességforgalmazó cég pápai tulaja

Nyalókával a szájban pakolták ki az árva gyerekek az adományokat

- A prémium kategóriás termékeinkből, jó minőségű csokoládékat, gumicukrokat, nyalókákat vittünk ki a gyerekeknek. Ezeket felajánljuk az árvaházaknak, illetve Gyimesfelsőlokon a líceumnak. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumot Berszán Lajos atya alapította a magyar gyermekek számára, akik a bentlakásos iskolában óvodától érettségiig tanulhatnak – tette hozzá a jótékony üzletember.

Gyimesfelsőlokon, bal oldalon Berszán Lajos atya és magyar fiatalok, jobb oldalon az adományút öt résztvevője

Három árvaháznak és egy líciumnak vittek főleg édességeket

A Galla házaspár többrészes riportsorozatot készít az erdélyi adományútról, melyben árvákat is megszólaltatnak. Elmondták, mind Böjte Csaba, mind Berszán Lajos intézményeiben az ételen és a szálláslehetőségen túl a munkára és a hitre való nevelésben is részesítik a szegény sorsú gyerekeket.

A Gyimesbükki Szentlélek Gyermekvédelmi Központban nyolc árva és két nevelői gyermek él, ők is örültek az édességeknek

- A munka szeretetén kívül az imádságot is nagyon fontosnak tartják, mert a hit által tanulják meg a szeretetet. És minden gyerek a szeretetről beszélt. Azért szeretnek az adott otthonházban lenni, mert őket ott szeretik, és a jóra nevelik, hogy mindenki felé ezeket, a jóságot és a szeretetet vigyék – fűzte hozzá Gabriella.

Galláné Horváth Gabriella, a Mária Rádió pápai önkéntese készít interjút az árva gyerekekkel

A cégtulaj és a rádiós önkéntesek szeretnék, ha a jövőben, az „adni jó” szellemében minél többen csatlakoznának az édességforgalmazó cég és a Mária Rádió pápai stúdiójának közös akciójához. Kovács László eltökélt szándéka, hogy idén négy csángó árva lány egyheti balatoni nyaralását biztosítsa, s reméli, ennek az üdültetési lehetőségnek az árvaházak részéről sem lesz akadálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!