Hírek

2017.06.22. 19:15

Ebben a hőségben csak a légkondi ad enyhet

KÖRKÉP Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtöktől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki.

MTI

Ma a szűrt napsütés mellett várhatóan többször megnövekszik a felhőzet, de csak kis valószínűséggel lehet zápor, zivatar. A mérsékelt nyugati szelet élénk lökések kísérik. A legmelegebb órákban 33 Celsius-fokot mérhetünk. Szombaton is száraz, napos idő kényeztet minket. Vasárnap ismét megnő a frissítő záporok, zivatarok esélye. Hétfőn tetőzik a hőhullám, akár 35 Celsius-fok is lehet - tájékoztatott Cseh Zoltán, a Veszprémi Amatőr Meteorológusok Egyesülete elnöke.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár csütörtöktől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki. Ugyanis a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot.

Gondán Csaba a balatonalmádi szökőkútnál hűsíti magát a kánikulában. Fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás, igyunk sokat, ne várjuk meg, hogy szomjasak legyünk Fotó: Stiger Ádám

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy fogyasszunk több folyadékot, ne várjuk meg a szomjúságérzetet. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, valamint figyeljünk bőrünk védelmére is megfelelő napvédő készítmények alkalmazásával, illetve a leégés ellen védő ruházat viselésével. A legmelegebb órákban tartózkodjunk árnyékban, légkondicionált helyiségekben, és kerüljük a megterhelő fizikai munkát. Honlapjukon megtalálható azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Megyénkből 65 ilyen létesítmény, többségében bevásárlóközpont szerepel a felsorolásban.

Lőrincz Matild doktornő szerint tudatvesztéses roham, rángógörcs, napszúrás léphet fel az agyi erek kitágulásával, ha fedetlen fejünk túlmelegszik. A napfényt visszaverő, világos színű ruhát viseljünk, hogy elkerüljük a hőgutát. E rosszullét esetén leesik a vérnyomás, a szív pedig nem juttat kellő mennyiségű vért az agyba, a szervekbe.

Nem ajánlatos alkoholt és cukros italokat fogyasztani, inkább ásványvizet, enyhén sós vizet igyunk, hogy a hőleadással, izzadással vesztett sót, folyadékot pótoljuk. Zöldségben, gyümölcsben gazdag étrend javasolt.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE

Szalai Károlyné nyugdíjas, Ajka

Róka Nikolett fodrász, Ajka

Humai Zsolt egészségügyi dolgozó, Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!