Hírek

2016.10.27. 06:57

Döntenek az uszoda tanulmányáról - Testületi ülés Veszprémben

Veszprém - Elfogadhatja mai ülésén a képviselő-testület az új uszoda megvalósíthatósági tanulmányát, valamint döntenek a kommunális adó változásáról.

Marton Attila

Az ülés napirend előtti kérdésekkel és felszólalásokkal kezdődött.

Hartmann Ferenc frakcióvezető (Demokraták Veszprémért) interpellációt terjesztett elő, amelyben arról kérdezte Porga Gyula polgármestert, hogyan halad az északnyugati iparterület – Pápai, Kistó, Henger és Piramis utcákat – megcélzó fejlesztések – utak, járdák, kerékpárutak, buszöblök – előkészítése, mikor készülnek el a beruházások. A képviselő azt javasolta, vizsgálja felül és aktualizálja a területet érintő gazdasági fejlesztési programot a közgyűlés, és ennek során vegye figyelembe a kormány innovatív iparfejlesztési irányait meghatározó Irinyi-tervet.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, elkészültek a beruházási tervek, októberben benyújtották az építési engedélyt – a Pápai út megújítása, Henger út megépítése és az útgyűrű fejlesztése – jövő év elején pályázhat a forrásra a város, az építkezés leghamarabb 2018 elején kezdődhet el.Hartmann Ferenc elfogadta az interpellációra adott választ.

Az egyik helyi cég szakszervezeti vezetője elmondta, aláírásgyűjtést kezdtek annak érdekében, hogy sürgessék a beruházást, elmondása szerint baleset közeli helyzetek alakultak ki a megnövekedett forgalom miatt.

Porga Gyula kifejtette, a beruházás kétmilliárd forint, külső források nélkül a város eddig nem tudta megindítani a fejlesztést, a munkavállalókat tájékoztatták eddig és a jövőben is tájékoztatják a beruházás ütemezéséről.

Gertsmár Ferenc (LMP) arról kérdezte a polgármestert, a veszprémi szórakozóhelyeket érintő rendőri intézkedésekről van-e információja, és kíván-e tájékozódni arról az esetről, amikor az egyik vendéglátó-egységben a közösségi oldalakon megjelent vélemények szerint sérelmezhető magatartást tanúsítottak az intézkedéskor a vendégekkel szemben.

Porga Gyula polgármester levélben kérte a rendőrkapitány tájékoztatását. Elmondta, időről időre végez ellenőrzéseket a rendőrség a társhatóságokkal. Hozzátette, Veszprém a legbiztonságosabb megyeszékhelyek egyike.

Ipsits Csaba rendőrkapitány elmondta, 2014 óta folyamatosak az ellenőrzések, minden hónapban kétszer tartanak ilyet, egyet a veszprémi, egyet a zirci járásban. Az igazoltatás mellett szükség esetén átvizsgálják a ruházatot, tiltott szereket és eszközöket keresnek.

Baumgartner Lajos (Fidesz-KDNP) arról kérdezte Czaun János (Fidesz-KDNP) képviselőt, az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnökét, hogy a társulás korábbi vezetése alatt Szentgálon megvalósítani tervezett, később meghiúsult hulladéklerakóhoz vásárolt szántót mikor és mennyiért vette meg a társaság, valamint összefüggésbe hozható-e telekvásárlás Simon Gábor volt szocialista alelnök eltitkolt külföldi bankszámláival.

Czaun János elmondta, tíz éve a veszprémi önkormányzat vásárolta a telkeket. Négy telekhez mintegy 44,3 millió forintért jutott hozzá, a költségeket növelte tanácsadás és mérnöki szolgáltatás, közvélemény-kutatás és plakátkampány, összesen 283 millió forint áramlott ki a társulásban részt vevő önkormányzatoktól. A befektetés megtérülése az ingatlanok után szedett jelenlegi bérleti díjak után a képviselő szerint több száz év múlva várható.

Baumgartner Lajos azt kérte Czaun Jánostól, indítson belső vizsgálatot.

Czaun János felidézte, a társulás korábbi elnökétől, Hartmann Ferenctől nem kapott dokumentumokat, nem volt megfelelő átadás-átvétel.

Hartmann Ferenc elmondta, a Czaun képviselő által mondott időszakban nem volt a társulás elnöke. Hozzátette, tíz éve a királyszentistváni területet tíz éve vásárolta meg a fideszes önkormányzat, a szentgáli vásárlás 13 éve volt, amit az akkori testület egyhangúlag támogatott. A plakátkampány költségei kapcsán elmondta, a hulladéklerakó létesítéséről népszavazást tartottak Szentgálon. A képviselő visszautasította, hogy a piacinál drágábban vásárolta volna meg az önkormányzat a területeket.

8:55 - Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) arról számolt be napirend előtti felszólalásában, hogy a város közterületein hagyott, jelzés nélküli, gazdátlan autók közül többet is elszállítottak az önkormányzat, a közterület-felügyelet és a VKSZ Zrt. közötti együttműködésnek köszönhetően. A képviselő formabontó módon eszperantó nyelven fogalmazta meg gondolatait.

Halmay György (Fidesz-KDNP) képviselő a veszprémi futsalcsapat sikereiről számolt be. Elmondta, a csapat hat forduló után vezeti az NB1-es tabellát, a sportág népszerűségét pedig nem csak a nézőszám emelkedése, hanem az utánpótlásba jelentkezők számának növekedése is jelzi.

9.17 - Új kitüntetésekről döntött a testület.

Megalapították az Év Veszprémi Mentőse díjat, valamint több egyéni és csapat kategóriában is elismerésekkel jutalmazza a jövőben az önkormányzat a kimagasló sportteljesítményeket.

Hartmann Ferenc azt javasolta, évente az eddigi négy helyett öt Ranolder-díjat adományozzon a város. Halmay György elmondta, a Ranolder-díjak közül egyet-egyet kap óvodapedagógus, alsó tagozatban, felső tagozatban, valamint középiskolában tanító pedagógus. Forgóné Kelemen Judit azt vetette fel, ne egyén, hanem pedagógus munkaközösség kapja az ötödik díjat. Porga Gyula elmondta, a Ranolder-díj mellett más lehetősége – Pro Urbe és Pro Meritis-díjak – is van a testületnek, hogy elismerje a város pedagógusait.

A testület nem támogatta sem a Demokraták Veszprémért, sem Forgóné Kelemen Judit módosító indítványát.

9.25 - Az év közben bekövetkezett változások miatt módosították a költségvetési rendeletet.

A Veszprém Aréna bővítésének érdekében hét és fél millió forintot különítenek el a szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetésére.

9.42 - Változik a kommunális adó összege 2017-től: a 30 négyzetméteres és annál kisebb kisebb lakások után nem kell fizetni, 31 és 70 négyzetméter között marad az évi ötezer forint, viszont új elem, hogy a 150 négyzetméter alatti ingatlanoknál nyolcezer forint lesz az adó mértéke, míg az ennél nagyobb lakások esetén az eddigi 13 ezer forint helyett húszezer forintot kell fizetni. A határozati javaslatot egyhangúlag támogatta a képviselő-testület.

Katanics Sándor azt javasolta, a jövőben a kisebb ingatlanoknál csökkentse a város a kommunális adót.Porga Gyula elmondta, Kádártán és Gyulafirátóton élőknek jelent könnyebbséget, hogy 130 és 150 négyzetméter közötti ingatlanok esetében az eddig 13 ezer forintról 8 ezer forintra csökken az adónem mértéke.

10.08 - Elfogadta a közgyűlés a tervezett veszprémi uszoda részletes megvalósíthatósági tanulmányát. A közel nyolcvan oldalas dokumentum a létesítmény helyszínrajzai és látványtervei mellett többek között az uszoda kapacitásának kihasználási lehetőségeit, a kapcsolódó útfejlesztéseket és az üzemeltetési költségeket is tartalmazza.

A létesítményben 50x25 méteres nagymedence, gyakorló medence és több kisebb medence is helyet kap, a komplexum nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz.

Az uszoda terveiről korábban részletesen írtunk.

Gertsmár Ferenc (LMP) nem tartja jó ötletnek, hogy közösségi közlekedéssel nehezen megközelíthető helyszínen épülhet fel az uszoda. Hogyan teremti elő a város az uszoda létesítésére a kormányhatározatban foglalt négymilliárd forint és a tervekben szereplő mintegy nyolcmilliárd forint közötti különbséget, tette fel a kérdést a képviselő.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a beruházó magyar államnak kell az ütemtervnek megfelelően forrást rendelnie a fejlesztéshez.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) azt kérdezte, az uszoda és a biofűtőmű egymás közelében működik-e majd.

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) felhívta a figyelmet, az uszoda tervezett helyszínén ma is gyakoriak a közlekedési problémák.

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) azt kérdezte a Lokálpatrióták egyesülettől, hogy a veszprémi strandépítésre a kétezres évek végén értékesített téglajegyek bevételeit mire fordították. A szervezet vezetőjét, Molnár Ernőt felszólította, számoljon el a téglajegyekből befolyt összegről, és ajánlja fel az uszoda építésére.

10.38 - Térfigyelő kamerákat szerelnek fel év végéig a Kádártai út és a Görgey utca kereszteződésében, a beruházást Strenner Zoltán képviselői keretéből biztosított 600 ezer forintból valósítják meg. A telepítendő térfigyelő rendszert – kamerák, szerver, számítógépek – az önkormányzat a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság használatába adja.

Ipsits Csaba rendőrkapitány elmondta, fontos a térfigyelő kamerák szerepe a bűnüldözésben, majd több példát említett, amikor a kamerák felvételei segítettek a rendőröknek az elkövetők felkutatásában.

Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. működteti a következő két évben is a veszprémi helyi közösségi közlekedést, miután a működtetésre kiírt pályázaton – egyedüli indulóként – győzött.

Egyhangúlag fogadta el a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2015-ös beszámolóját a testület, a dokumentumból kiderül, tavaly 79-szer kellett tűzeset miatt beavatkozniuk, emellett mintegy 200 műszaki mentésben vettek részt. A tűzesetek száma folyamatosan csökken, a káreseményeket a legalacsonyabb riasztási fokozatban fel tudják számolni.

11.35 - Tizenötmillió forinttal megemeli a helyi labdarúgócsapatnak idén nyújtott támogatást az önkormányzat. A tavasszal még a megyei első osztályban szereplő klubot a város a csapatot működtető kft-vel kötött korábbi megállapodása szerint 18 millió forinttal segítette volna, ám a csapat kiharcolta az NB III-ban való szereplés jogát.

Jóváhagyta a város 2017-es vagyongazdálkodási irányelveit a testület. A tervezet ingatlanértékesítésből 260 millió forint bevétellel számol a következő évben.Gertsmár Ferenc (LMP) az üresen álló egykori középiskolai épületek hasznosítása után érdeklődött, míg Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a reptér melletti terület értékesítési lehetőségeire volt kíváncsi.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, a közgazdasági szakközépiskola egykori épülete szerepel a fejlesztési tervekben, míg a szentkirályszabadjai volt katonai reptér bejáratával szembeni terület után van befektetői érdeklődés.

Jóváhagyta a közgyűlés a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. távhőellátási közszolgáltatási tevékenységéről szóló 2015. évi beszámolóját.Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) arról érdeklődött, milyen technológiával valósítják meg a tervezett biofűtőművet.Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója válaszában elmondta, a jelenlegi tervek egy 10 megawatt teljesítményű biomassza fűtőműről szólnak.

A testület zárt ülésen döntött a Polinszky- és Hornig-díjak adományozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!