Hírek

2015.05.02. 09:48

Az iskolatárs csúfolása, gúnyolása zaklatásnak minősül

A gyerekek diákcsínynek gondolják, ha társukat bezárják az iskola valamelyik helyiségébe, pedig az a személyi szabadság megsértése. Büntetése súlyosabb esetben akár börtönben letöltendő szabadságvesztés is lehet.

Tisler Anna

A Fekete-Vörösmarty iskola az iskolai erőszak témakörben tartott projektdélutánt a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályosok számára. Bálintné Lipp Terézia tanártól, szervezőtől megtudtuk, rendőrt, védőnőt, és mentálhigiénés szakembert hívtak meg, akik előadást tartottak, filmvetítéssel hívták fel a figyelmet arra, mekkora bajba kerülhet az, aki előnytelen fotót küld el magáról másoknak, valamint a mentálhigiénés szakember önismereti tesztet töltetett ki a gyerekekkel.

Terjed, és egyre fiatalabb korosztályt érint a közösségi oldalakon való súlyos testi sértéssel, esetleg halállal való fenyegetés. Főként a szakítást feldolgozni nem tudó fiatalok akarják fenyegetéssel, zsarolással rávenni a másikat a kapcsolat folytatására. Ha rendőrségre kerül az ügy, az elkövető hiába mondja, hogy nem gondolta komolyan, a bűnüldöző szervek a leírt tartalom szerint fogják megítélni a cselekményt.

Molnárné Bodor Ida előadó és Gyuris Mónika rendőr főhadnagy az előadáson az iskola aulájában

A szakember javasolta, akit erőszak ér, mielőbb szóljon szülőjének, tanárának. Az erőszakot az fékezi meg, ha az alkalmazója látja, a másik meg tudja védeni magát, valamint, hogy a felnőtt tudomást szerez a tettéről. Olyan esetekről is tudnak a gyermekvédelemmel foglalkozók, amikor egy gyengébb gyereket, akiről tudják, van pénze, zsarolnak. Itt az első alkalommal segítséget kell kérnie a diáknak, ha enged a zsarolásnak, egyre többet kell adnia.. A rendőrség nyomozott már több olyan esetben, amikor a megfélemlített diák szüleitől lopott pénzt azért, hogy minden nap tudjon üdítőt vinni zaklatóinak. Azt, amivel zsarolják, el kell ugyan az ügy feltárásakor mondania, de az biztos, nem olyan rossz, mint hetekig, hónapokig megfélemlítve, rettegésben élni.

A szervezők filmet mutattak be arról, milyen következményekkel járhat, ha egy lány barátjának olyan fotókat küld, amely őt ruha nélkül vagy előnytelen helyzetben ábrázolja. Az előadó elmondta, a kép küldése pillanatában kikerül az ellenőrzésünk alól. A világhálóra feltöltött fotót a mi oldalunkról tudjuk törölni, de a szerveren ott marad, és ha bárkimegoszthatta vagy letölthette tudtunk nélkül.

- Iskolaváltáskor, munkahelyre kereséskor komoly hátrány lehet egy olyan felvétel, amely a jelentkezőt buliban alkoholfogyasztás közben vagy hiányos öltözetben ábrázolja - tette hozzá Molnárné Bodor Ida. - Ma már bárkiről bármit meg lehet találni a neten, amit valaha feltöltött. Mi is utána tudunk nézni annak. Elég, ha beírjuk a nevünket a keresőbe, egyből jelzi,, mely oldalakon regisztráltunk.

A közösségi oldalakon az ismerősök nem körültekintő megválogatása, az általuk a bejegyzéseinkhez írt megjegyzések is tudnak kellemetlenséget okozni. Az ilyen ismerősöket mielőbb le kell tiltani. Az előadó kiemelte, ha a fiatalt egy ismeretlen, akivel csak a közösségi oldalon beszélgetett, személyes találkozóra hívja, olyan helyet és időpontot válasszon, ahol sokan vannak, de az a legjobb, ha nem egyedül megy. Jelezze meghívójának, hogy nem egyedül megy..

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!