Hírek

2017.04.04. 20:15

Világszerte probléma a cukorbetegség

Veszprém - Az utóbbi tíz évben csaknem kétszeresére nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon, és az előrejelzések szerint a tendencia folytatódik.

Marton Attila

A Központi Statisztikai Hivataltól kapott tájékoztatás szerint 2015-ben Veszprém megye népességének 9,3 százaléka volt érintett a betegségben, míg országosan ez a mutató 10,2 százalék. A cukorbetegek számának emelkedésében a nem megfelelő táplálkozás és a helytelen életmód mellett szerepet játszik, hogy növekszik a lakosság átlagéletkora - mondta Fulcz Ágnes, a Csolnoky Ferenc Kórház anyagcsere-diabétesz szakrendelésének vezető főorvosa.

Hegedűs Marianna diabetológiai szakápoló Oroszné Lázár Emma vércukorszintjét ellenőrzi. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben Veszprém megye népességének 9,3 százaléka volt érintett a betegségben, míg országosan ez a mutató 10,2 százalék Fotó: Pesthy Márton

Hozzátette, a szakrendelésen folyamatosan nő a cukorbetegek száma, és a korábbiaknál több a fiatal, a harmincas, negyvenes korosztályba tartozó beteg. Kiemelte, az OEP adatai szerint több mint félmillió embernél még nem diagnosztizálták a betegséget, és ugyanennyi személynek alacsonyabb a cukortoleranciája, így a diabétesz előszobájában vannak: esetükben diétával, életmódváltással a betegség kialakulásának kockázata 50 százalékkal csökkenthető.

A cukorbetegek számának emelkedése nem hazai jelenség, hanem világtendencia, amely az utóbbi években már nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő világ problémája is, mondta Vándorfi Győző diabetológus, a Magyar Diabetes Társaság elnökségi tagja. Hangsúlyozta, a betegség két fajtája közül a páciensek mintegy 90 százaléka a ket-tes típusú cukorbetegségben szenved, amelyet korábban, némileg pontatlanul, időskori cukorbetegségnek is neveztek. Hozzátette, a régebbi elnevezés azért sem helytálló, mert ma már egyre több fiatal küzd ezzel a problémával. A cukorbetegség kialakulásában genetikai okok mellett az elhízás és a mozgásszegény életmód játszik szerepet, hívta fel a figyelmet a diabetológus, aki elmondta, amennyiben korán felfedezik és kezelik, a betegség szövődményei - például szív- és érrendszeri, daganatos betegségek - is megelőzhetők. A szakember megjegyezte, a diabétesz kezelésére alkalmas valamennyi eljárás és készítmény elérhető Magyarországon, a gyógyszerek többsége után állami támogatás jár.

Fulcz Ágnes elmondta, amennyiben kialakult a diabétesz, fontos, hogy mielőbb felismerjék azt és kezeljék a pácienst, ugyanis megfelelő életmóddal kordában tartható a betegség. Sajnos a 2-es típusú diabétesz egyik legnagyobb veszélye - az egyes típussal ellentétben, amelynek egyértelmű tünete a jó étvágy melletti fogyás, a sok folyadékfogyasztás vagy a szájszárazság - az, hogy tünetszegényen alakul ki. Fulcz Ágnes ezért azt tanácsolja, mindenki töltse ki a cukorbetegség kockázatát vizsgáló kérdőívet, és amennyiben a betegség kialakulására esélye van, vegyen részt vérvételen, illetve terheléses vércukorvizsgálaton.

A főorvos arról is beszélt, az elmúlt évtizedben több új hatású készítmény jelent meg, ezek hatékonyabbak és kevesebb mellékhatással járnak, így a betegek életminősége is jobb a korábbinál. A szakember megjegyezte, míg tavaly-előtt világszerte 415 millióra becsülték a cukorbetegek számát, a becslések szerint 2040-re 642 millió diabéteszes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!