Hírek

2017.04.20. 17:00

Csütörtökön megszűntek az útzárak és enyhítettek a riasztás fokozatán

Megyei körkép - A tegnapi napon folytatódott a telet is megszégyenítő időjárás széllel, sok csapadékkal, ám délutánra már látszottak az enyhülés jelei.

Kutasi Zsófia

Feloldották az útlezárást Zirc és Bakonyszentkirály között a 82-es főúton. A szerda este lezárt útszakaszon a Veszprém megyében kialakult időjárási körülmények miatt korlátozták a járműforgalmat, elsősorban a faágakon felhalmozódott hó súlya alatt az út fölé hajló ágak leszakadásának veszélye fenyegette a főút 22-36. kilométerszelvényének forgalmát.

A forgalomkorlátozást csütörtökön 11 óra 10 perctől feloldották, így ismét járhatóvá vált a 82-es főút, valamint a 83-as főút korábban a teherforgalom számára szintén lezárt, 0-12. kilométerszelvény közötti szakaszán újra közlekedhetnek a tehergépjárművek is. Az érintett útszakaszon a személygépjárművek és autóbuszok mellett a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését is engedélyezeték - tájékoztatott Kucsera Katalin rendőr zászlós, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Szerda éjjel a Bakonyban nem volt könnyű dolga annak, aki már nyári gumira váltott
Fotó: Balogh Ákos

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtök délre országszerte visszavonta a másodfokú (narancssárga) meteorológiai riasztást. Veszprém megye területén csütörtök délutántól elsőfokú (citromsárga) riasztás volt érvényben mind a hófúvást, mind a széllökéseket illetően. Az északi szelet kísérő legerősebb széllökések elérték a 80-90 kilométer per órát. A viharos szél elsősorban a magasabban fekvő útszakaszokon okozott hófúvást. Csütörtök estétől veszített erejéből a szél, de eső, havas eső, hó továbbra is esett.

Zircen a rendkívüli időjárás miatt több szakaszon is lezárták az utakat. A Zirci Önkormányzati Tűzoltóság és a Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai szerda délutántól folyamatosan dolgoztak a településen és környéken. A hóátfúvások és a jelentős mennyiségű csapadék miatt árokba csúszott járműveken segítettek, tisztították az utakat. Bakonybél felé kidőlt fák, letört ágak okoztak forgalmi akadályt.

Téli reggeleket idéző behavazott autó. Szerencsére délutánra már olvadni kezdett
Fotó: Müller Anikó Hanga

Ajkán is havazott, ezért az Avar Kft. multifunkciós gépeit visszaszerelte téli üzemmódra. Péter Gábor ügyvezető lapunknak elmondta: noha a hóeltakarítási munkálatokról szóló önkormányzati szerződés március 31-éig szól, munkatársai helytálltak a rendkívüli helyzetben. Hét munkagép járta az utakat és a járdákat. 40-45 centiméter hó esett, de a nulla fok feletti hőmérséklet miatt fagyra nem kellett számítani. A nagy szél miatt közel száz fában keletkezett kár.

Devecserben a városüzemeltetési kft. munkagépei tisztították az utakat. Ács Attila ügyvezető csütörtökön elmondta: az utak, járdák vizesek, a hó olvad. Kisebb ágak töredeztek le, áramkimaradásról a meggyeserdei területről érkeztek hírek. Farkasgyepűn majdnem ötven centiméteres hó esett. Az utakat járhatóvá tették, de szerda estétől csütörtök délig nem volt áram a településen.

Kopnyik Szilvia havat lapátol Hárskúton, néhol fél méter magasra is összehordta a szél
Fotó: Pesthy Márton

Bakonybélben a falugondnok, a mezőőr, az erdészek is részt vettek az utak tisztítási munkálataiban - tudtuk meg Márkus Zoltán polgármestertől. Nagyon sok fa kidőlt vagy kettéhasadt, ágak törtek le a hó súlya alatt.

Dudaron is több helyen fennakadást okozott a nagy havazás. Tóth Edina Kitti polgármester elmondta, közel húsz centi hó esett, de a forgalmasabb szakaszokon megindult az olvadás.

Hólepel borította be a virágzó tulipánokat Úrkúton

Pénteken előreláthatólag a hó a hegyvidéki területeken is olvadni fog, a legerősebb széllökések várhatóan nem érik el a viharos fokozatot - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!