Hírek

2016.05.02. 10:14

Csoóri, Tamási, Vörösmarty és Illyés az érettségin (frissítve)

Veszprém - A legtöbb diák Tamási Áron novelláját elemezte a hétfői magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgán.

Balla Emőke

A magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődtek hétfőn az érettségi vizsgák. Moravcsik Gyula A papiruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a magyar érettségi első részében. A papiruszok világából című könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik a fennmaradásuk körülményeit vizsgálja az 1942-ben megjelent könyvben.

A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintű írásbelije 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre. A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták. A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

Az érettségi feladatlapok kiosztása előtt a Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolájában

Érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójából kaptak egy szövegrészletet a diákok. Ha nem ezt választották, akkor a művek értelmezésénél Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája  vagy az összehasonlító elemzés, Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című alkotása várt rájuk.

Schultz Zoltán, a veszprémi Lovassy László Gimnázium igazgatója elmondta, a diákok most fejezik be a vizsgát, de vannak sajátos nevelési igényű diákok, akik huszonöt százalékkal hosszabb ideig, azaz 13 óráig írhatják az érettségi dolgozatot. A gimnáziumban 126-an vizsgáztak, valamennyien középszinten, emelt szintű vizsgát senki nem választott. Egy osztrák állampolgár tanulójuk magyar, mint idegen nyelvből vizsgázott, ő olvasott és hallott szövegértésből, nyelvhelyesség és íráskészségből adott számot. Az érettségi vizsga probléma nélkül, rendben ment.

A Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolájában 85-en érettségiztek, egy kivételével valamennyien közép szinten. Az emelt szinten vizsgázó tanuló jogászként kíván továbbtanulni, ezért választotta ezt azt a fajta érettségit. Ifj Szathmáry Árpád igazgató elmondta, az érettségi vizsga az előírásoknak megfelelően, rendben történt. Egy diszlexiás diák fél órával hosszabb ideig írhatta a dolgozatot. A szakközépiskolában olyan tanuló nem volt, aki magyar, mint idegen nyelvből vizsgázott volna, olyan magyar anyanyelvű diák viszont van, aki a későbbiekben szerb, mint idegen nyelv vizsgát tesz majd emelt szinten. Az írásbelit Veszprémben írja a jövő héten, a szóbeli vizsgára Szegedre, szerb nyelvű gimnáziumba utazik.

Az igazgató a magyar nyelv és irodalom szakos tanárral együtt úgy értékelte, a szövegértékelésnél nagyon összeszedetten, koncentráltan kellett dolgozniuk a diákoknak, hogy a megadott tíz feladatra (többek között megkezdett mondat kiegészítése, cím megfogalmazása, információk kinyerése a szövegből...) válaszolni tudjanak, a munkát időben befejezzék. A szövegalkotási feladatnál nem hétköznapi témában kellett érvelni, Csoóri elvont gondolkodása esetleg távol áll a diákoktól. Valószínűleg legtöbben Tamás Áron novelláját választották, ezt tartották a legkönnyebbnek. Az összehasonlító elemzésen csak a legjobb tanulók dolgoztak, ez szinte az emelt szintű vizsgának is megfelel. A két mű komplex elemzését kellett elvégezni, történelmi ismeretekkel rendelkezni, úgy összehasonlítani Vörösmarty és Illyés alkotását. Ahogy az igazgató fogalmazott, várható volt, hogy egy feladat kapcsolódik majd a Bartók évfordulóhoz.

A megkérdezett diákok többsége a Tamási novellát választotta; a verseket túl hosszúnak tartották, az érvelést nehéznek gondolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!