Hírek

2015.11.24. 16:48

Csendes hősök - A véradás az egyik legönzetlenebb tett

Veszprém – Óriási érték mindaz, amit a véradók tesznek, a legkézzelfoghatóbb emberség, önfeláldozás – hangzott el a Magyar Vöröskereszt véradók napja alkalmából rendezett megyei ünnepségen.

Kutasi Zsófia

– Tartok attól, a jövőben egyre nagyobb szükség lesz az önkéntes véradásra – fogalmazott a párizsi terrorcselekményre utalva Búzási István, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének elnöke az ünnepségen, egyben reményét fejezte ki, hogy az emberiség a humanitáriusság felé halad. Megköszönte a fáradságát a véradóknak, valamint mindazoknak, akik nagy elhivatottsággal dolgoznak a véradás szervezésében.

Gancsev Mária, az Országos Vérellátó Szolgálat területvezető főorvosa köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a véradók napján, november 27-én nyilvánosan is megköszönik a véradók önzetlenségét. Az orvostudomány fejlődésének ellenére a vér – mint gyógyító alapanyag – nem pótolható semmivel. A vérkészítményeknek köszönhetően egy véradó három betegen is segíthet. A szolgálat egyik fő feladata a gazdálkodás az országos vérkészletekkel, fontos, hogy naponta rendelkezésre álljon a szükséges vérmennyiség. Országosan minimálisan csökkent a véradás, azonban Veszprémben ez nem jellemző.

Gancsev Mária területvezető főorvos Fazekas Orsolya hússzoros véradónak ad át elismerést
Fotó: Nagy Lajos

Kerpel Péter, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségének tagja kiemelte, véradás nélkül – amely mögött komoly szervezőmunka, előkészítés áll – az országban megbénulna az egészségügyi munka. Óriási érték mindaz, amit a véradók tesznek, a legkézzelfoghatóbb emberség, önfeláldozás. Aki vért ad, a számára legértékesebb dologból, akárcsak Krisztus, saját testéből ad mások egészségéért, életéért. Az országos Vöröskereszt a jól szervezett, eredményes tevékenységgel nemzetközi téren is megállja a helyét.

Libisch Éva megyei véradásszervező koordinátor ünnepi köszöntőjében csendes hősökként említette a véradókat.

Elhangzott, országos szinten négyszázezer véradási alkalmat kell megszervezni a szükséges készlet biztosításához, ebből Veszprém megyére húszezer jut.

Baráth Gábor, a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezetének igazgatója szerint évek óta sikeres az együttműködés az országos vérellátó szolgálattal, kiemelten fontos a vérellátás egyenletes biztosítása. A Veszprém megyei szervezet várhatóan idén is száz százalékot teljesít. A véradás a társadalmi felelősségvállalás azon formája, amely minden tiszteletet megérdemel.

Az ünnepségen köszöntötték a többszörös véradókat, akik a Véradók Megbecsüléséért kitüntetést vehették át, a véradások szervezésében kiemelt tevékenységet vállalókat, valamint a véradóbarát munkahelyek képviselőinek is elismeréseket adtak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!