Hírek

2017.06.19. 14:33

Csapatünnep a veszprémi Radar Ezrednél

Veszprém – Az MH. 54. Veszprém Radar Ezred a Magyar Honvédség egyik legpatinásabb alakulata.

Molnár Sándor

Története 1949. június 15-ig nyúlik vissza, amikor az Országos Légvédelmi Parancsnokság alárendeltségében megalakultak az első jelző-és figyelő őrsök, melyek az alakulat jogelődjeinek tekinthetők – mondta Sáfár Albert

Csapatünnep keretében emlékeztek meg a Kossuth laktanyában az alakulat fennállásának 68. évfordulójáról. Az ünnepségen köszöntőt mondott Sáfár Albert az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke. A dandártábornok elmondta, hogy a csapatünnep kiemelkedő esemény a katonai szervezet életében, hiszen lehetőséget teremt a múlt és a jelen találkozására, az elért eredmények összefoglalására, újabb közös élmények megszerzésére.

Fotó: Molnár Sándor

Szólt arról is, hogy az elmúlt 70 évben a szervezeti keretek változtak, de az ezred feladata változatlan maradt. A katonai szervezet állománya hat helyőrségben települve, a régi orosz radarokkal és a legkorszerűbb 3D-s radartechnikai eszközökkel egyfajta védőernyőt képezve óvja, figyeli hazánk légterét. A megszerzett felderítési adatokat a NATO Egyesített Légvédelmi Rendszerébe továbbítja, ezzel nagyban hozzájárul a szövetség más tagállamainak a légtér védelméhez, a kollektív biztonsághoz

A csapatünnepen elismerések átadására is sor került. A 3. gerinc radarmérő pont radarcsoport csoportparancsnoka, Gere Béla százados kapta az „ Év embere 2016" kitüntető címet. A százados, aki 2002 októbere óta szerződéses katona, 2013 augusztusától teljesít szolgálatot Veszprémben és a RAD 31 DR, az olasz gyártmányú új radar rendszerbe állításában vállalt fontos szerepet.

Fotó: Molnár Sándor

A századost meglepte az elismerés. – Én végzem a dolgom a legjobb tudásom szerint, de rengetegen vagyunk a mérőponton, akik ugyanezt megteszik. Hogy miért pont én kaptam, azt nem tudom, de örülök neki és nagy megtiszteltetés – mondta Gere Béla, aki angolul és olaszul is jól beszél, és akire július 1-től megbízott parancsnokhelyettesként új kihívások várnak.

Zentai László ezredes az MH. 54. Veszprém Radar Ezred parancsnoka a Családi nappal kapcsolatban elmondta, hogy a családtagok megismerhetik ezen a napon a laktanyát. Bemehetnek az irodákban, megnézhetik a munkahelyeket. A sportpályán ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal, kulturális műsorokkal próbálják színesebbé tenni az együttlétet. Ilyenkor a kihelyezett alegységek katonái is jelen vannak Békéscsabáról, Jutáról, Medináról, Bánkútról és Kúpról. Családostól ők is részt vesznek a programokban, ugyanúgy, mint az ezred közel 250 nyugdíjasa, akiket szintén meghívtak a rendezvényre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!