Hírek

2017.07.04. 14:50

Európában a lakosság számához viszonyítva nálunk él a legtöbb kutya

BALATONALMÁDI A kutyák elég jól kitanulták az emberi viselkedést az elmúlt évezredekben, de a társadalom még nem tud eleget a négylábúakról, mondta Csányi Vilmos etológus a strandkönyvtár nyitása alkalmából szervezett beszélgetésen.

Marton Attila

A Wesselényi strand keleti kapujánál nyílt kölcsönzőhelynél a Napút című folyóirat Rózsák füzére című számáról tartottak kerekasztal-beszélgetést, majd Fábián László grafikusművész beszélgetett a tavaly ősszel Balatonalmádiba költöző etológussal.

- Ahhoz, hogy etológiáról beszéljünk, legalább kétezer órányi megfigyelés szükséges úgy, hogy nem zavarjuk az állat viselkedését. A kutya ideális alanya a kutatásnak és a tanulmányozásnak, mert az ember 70-100 ezer éve végzi a háziasítását. Manapság a kutyák már olyan fokon állnak, mint az ember, amikor még nem beszélt - magyarázta Csányi Vilmos. Fábián László arról is kérdezte az etológust, a kutya az évezredek alatt elég jól kitanulta az ember viselkedését, de vajon a társadalom, a gazdák kitanulták-e a kutyát? Csányi szerint egyesek igen, de a társadalom még mindig nem tud eleget a kutyákról, ezt több furcsa budapesti hatósági-önkormányzati példával is alátámasztotta. Hangsúlyozta, a lakosság számához viszonyítva a legtöbb kutya Magyarországon él Európában, a becslések szerint nagyjából kétmillió négylábú. Ennek oka a tudós szerint az a nagyfokú szocializációs izoláció, ami itthon jellemző: az embereknek szüksége van a háziállatra, amely szereti őket.

Csányi Vilmost az etológiáról és a mesterséges intelligenciáról is kérdezte Fábián László a beszélgetésen Fotó: Stiger Ádám

A beszélgetésen a tudós kutyája, Janka is ott volt, így az etológust arról is kérdezték, ő milyen gazda. Csányi Vilmos elmondta, nem azért tart kutyát, hogy egy szófogadó háziállatot neveljen, ehelyett szinte mindent megenged Jankának, mert elsősorban az érdekli, hogyan oldja meg a problémákat. Kutyája kapcsán megjegyezte, az, hogy Janka pumi-husky keverék, etológiai szempontból is érdekes megfigyelnie, hogy az egyes kutyafajtákra jellemző tulajdonságok hogyan aktiválódnak benne.

A beszélgetés utolsó részében a tudós Ő ott bent című könyve kapcsán a mesterséges intelligenciáról és jövőbeni hatásairól esett szó. Csányi Vilmos leszögezte, az informatikusok jelenleg nem foglalkoznak azzal, milyen problémákat okozhat néhány évtized múlva a mesterséges intelligencia. A tudós szerint attól azonban nem kell tartani, hogy a robotok önállóvá akarnának válni, hiszen számítógépektől kapják az utasításokat.

NAGYON NÉPSZERŰ A STRANDKÖNYVTÁR

Balatonalmádiban 2008 óta működik strandkönyvtár. A Wesselényi strand keleti kapujánál működő kölcsönzőhely az idei nyáron júliustól augusztus végéig tart nyitva hétfőtől szombatig 14 és 18 óra között. A gyerekeknek minden nap 17 órától mesét mondanak önkéntesek, elsőként Czoma-Szegedi Nóra vállalt felolvasást. Fábiánné Sáray Anna, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár könyvtár vezetője korábban lapunknak azt mondta, a strandkönyvtár népszerű a strandolók körében naponta negyven-ötven látogatójuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!