Hírek

2017.02.22. 18:15

Húszmillió a kár - Veszprém megyében bukott le a csaló

Csalások sorozatáért ítélték el jogerősen öt évre azt a debreceni férfit, aki Veszprém megyében bukott le. Közel húszmilliós kárt okozott a sértetteknek.

Mátételki András

A 39 éves N. Tamás tavalyelőtt szeptember elején jelentkezett be egy csopaki házhoz, ahol szobát vett ki. Ezúttal is azzal a mesével állt elő, hogy lerobbant a nagy értékű kocsija, szervizbe kellett vinnie. Egy hetet töltött a hétvégi házban, ahol nem fizette ki a 18 ezer forintos szállásköltséget, ezenkívül különböző történetet kitalálva kért kölcsön 50 ezer forintot. A korábban szintén csalásokért elítélt férfi úgy lépett olajra, hogy ágyneműbe csavarva ellopta a 40 ezer forintot érő televíziót. Ekkor bukott le, a füredi nyomozók utánanéztek a többi balhéjának is.

A bíróság ítéletéből részletesen kiderül, hogy előtte milyen más bűncselekményeket követett el. Az egyik almádi üdülőben 24 ezer forintos számlát nem rendezett, de ennél sokkal nagyobb kár ért egy kenesei asszonyt, akinek ugyan előre kifizette a szállásdíjat, ám másnap ellopta az arany és ezüst fülbevalóit, ezer euróját és 270 ezer forintját. Az eljárás során nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy ez a lopás a vádlott számlájára írható-e. Egy férfi igencsak pórul járt, amikor elhitte N. Tamás történetét, aki azt adta elő, hogy most jött haza Bécsből, nincs nála csak euró - kölcsönkapott 10 ezer forintot. A vádlott emelte a tétet azzal a mesével, hogy az egyik kamionsofőrjétől elloptak kétmillió forintot, sürgősen kellene neki küldeni 200 ezer forintot. A másik kamionja is bajba került - hazudta -, a pilótáját 50 ezerrel kellene kisegíteni. A kért összegeket megkapta, amiket soha nem fizetett vissza, majd hála helyett ellopta jótevője 50 ezret érő laptopját.

N. Tamásnak állandóan üres volt a zsebe, mindenkit megkopasztott. Húszmillió forintos kárt okozott a sértetteknek
Fotó: shutterstock

Bizonyára megemlegették a vádlott nevét abban a gyenesdiási csárdában is, ahol a személyzet szállásán kapott szobát. Amikor senki nem volt az emeleten, sorra járta a szobákat, ahonnan készpénzt szedett össze, összesen 200 ezer forinttal a zsebében lépett le.

Tihanyban is megfordult 2015 augusztusában. Egy asszonynak is a jól bevált autós mesét adta elő. Nemcsak, hogy nem fizetett a nyolc éjszakért 24 ezer forintot, hanem a kölcsönkért 57 ezer forintot sem adta meg.

Budapesten az egyik motelben nem tudott ellenállni egy 107 ezer forintot érő LCD-s tévének, azt is ellopta. Egy ott dolgozó 60 ezret érő laptopját pár órára kölcsönkérte - gazdája már sosem látta viszont. Legnagyobb dobását hazai pályán, Debrecenben követte el, amikor azon a címen, hogy üzleti partnereivel találkozik, kivett egy lakást. Pár hetes ott-tartózkodása alatt szó szerint kirámolta az otthont: a hűtőszekrénytől a mosógépen, az asztalon, a székeken és az egyéb bútorokon át mindent elvitt. Leakasztotta a falról az összes festményt, köztük Fáy Győző két alkotását, amelyek összesen másfél millió forintot értek. A sikkasztással, lopással 14 milliós kárt okozott a műgyűjtőnek, mivel csak három alkotás került elő.

A vádlott mindezek mellett interneten meghirdette a lakást kiadásra. Első alkalommal átvett 225 ezer forintot lakbér és kaució címén, majd napokkal később azzal állt elő, hogy hosszabb időre Dél-Afrikába kell utaznia, ezért még háromhavi lakbért kért el. "Csak" 225 ezer forint kár érte a házaspárt, mert négy hónapig még bent lakhattak a házban. A bűncselekmény-sorozatnak egy másik nagy vesztese szintén egy debreceni illető volt, akitől kölcsön címén összesen hárommillió forintot csalt ki 2014 második felében. A jogerős ítéletet a Veszprémi Törvényszéken mondta ki Varga Gábor tanácsa. A büntetett előéletű N. Tamást a csalásokért, sikkasztásokért és lopásokért öt év börtönre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!