Hírek

2017.01.11. 20:45

Családokat támogat a Csa-ládika

Veszprém - Ötleteket, önkénteseket várnak a Veszprém Városi Művelődési Központban nyílt Csa-ládika programhoz.

Balla Emőke

A Csa-ládika a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény prevenciós programjainak összefoglaló neve. A családokkal, gyermekekkel való közvetlen foglalkozás a cél, az, hogy a szülő, nagyszülő, gyermek közös játéktevékenységén keresztül segítse a családi nevelést. Bár a közös játéktevékenység főként a kisgyermekkorban hangsúlyos, a szolgáltatás fontos feladata, hogy hozzásegítse a veszprémi családokat a gyermekkor különböző időszakaiban a fejlődési sajátosságok megértéséhez.

A veszprémi önkormányzat 2009-ben és 2015-ben is elnyerte a Családbarát Önkormányzat-díjat, az elismerés kötelez is bennünket, közölte Porga Gyula a program megnyitóján. A város számos fejlesztést valósított meg, emlékeztetett a polgármester a kismamabérletre, a bölcsődei kapacitások bővítésére, az önkormányzat tervei között szerepel óvodák felújítása, építése. Fontos az infrastruktúra, de az emberi kapcsolatok is: az Agórában olyanok is igénybe vehetik a szolgáltatást, akik eddig még nem jártak sem a családsegítőben, sem a művelődési házban. A civil kezdeményezés után két önkormányzati szervezet valósította meg a programot: a tartalmi, szakmai részt a családsegítő, az infrastruktúrát a VMK biztosítja.

Az Egry úti óvoda Ficánka csoportja adott műsort, a kicsik vették először birtokukba az új teret
Fotó: Pesthy Márton

Horváthné Kecskés Diána, a családsegítő intézményvezetője úgy fogalmazott: a prevenció a legfontosabb, a veszélyeztető helyzet megelőzése. Sok esetben a családoknak csak segítő meghallgatásra, odafigyelő, jó légkörre és információátadásra van szükségük. Az új helyszínen szeretnének a családoknak minőségi együttlétet biztosítani, a gyerekeknek közvetlen, szeretetteljes foglalkozást nyújtani, közölte az intézményvezető. A program együttműködésből, közös ötletből valósult meg; Héthelyi Réka ötleteivel, tudásával segített.

A Csa-ládika állandó és időszakos tervezett programjai között szerepel például a Picurka játszóház, mely lehetőséget nyújt szabad játék-
tevékenységre, ismerkedésre, tapasztalatcserére kisgyermekes családoknak, retró diavetítés, ahol diafilmeken elevenednek meg a mesék, a Leonardo is így kezdte... című foglalkozás, mesecsoport indítása alsó tagozatos gyermekeknek, nyári kamasz önismereti táborok szervezése.

A Csa-ládika program megnyitóján az Egry Úti Körzeti Óvoda Ficánka csoportjának ovisai adtak néptáncos, játékos műsort, Vastag Richárd vezetésével. A Csa-ládika kuckót is az Egry úti óvoda kicsinyei vették először birtokukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!