Hírek

2016.05.27. 15:56

Csaknem félmilliárdot sikkasztottak - Nem volt tényleges szolgáltatás a pályázatírásért felvett pénz mögött

Veszprém, Szombathely - Felfüggesztett börtönbüntetésre és közel félmilliárd forint kár megtérítésére kötelezte a MÁV Vasjármű Járműjavító és Gyártó Kft. (MVJ) négy korábbi vezetőjét első fokon a Veszprémi Törvényszék.

Marton Attila

A szombathelyi MVJ korábbi vezetői ellen összesen 1,3 milliárd forint elsikkasztása miatt emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség. Az ügyet a Szombathelyi Törvényszék elfogultsága miatt kezdték tárgyalni Veszprémben. A Veszprémi Törvényszék napokban meghozott elsőfokú ítéletében a hat vádpont közül ötben felmentette a vádlottakat.

Dr. Szakács Katalin bíró indoklásában kifejtette, az MVJ vezetői a MÁV tulajdonában álló cég privatizálásakor hitelt vettek fel a vállalat többségi tulajdonának felvásárlásához, az összeget azonban nem a társaság nyereségéből törlesztették, hanem többek között tanácsadói munkákért kapott pénzből akarták visszafizetni. Az MVJ többségi tulajdonosa a vádlottak által alapított Traininvest Kft. lett, amely az évek alatt több száz millió forint értékben folytatott tanácsadást az MVJ-nek, a bíróság szerint azonban ezen szerződéseknél nem lehetett megállapítani, hogy fiktívek lettek volna. Megalapozottnak találta viszont a pályázatírásokkal kapcsolatos visszaélést a bíróság. A pályázati anyagok elkészítése címén összesen 475 millió forintot fizetett ki az MVJ tényleges szolgáltatás nélkül a bíróság szerint.

A másodrendű és hatodrendű vádlottakat a bíróság felmentette vád alól, míg az elsőrendű vádlott L. A.-t (68), a harmadrendű K. T. M.-et (57) és ötödrendű P. I.-t (63) társtettesként, a negyedrendű K. Gy.-t (67) bűnsegédként, folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A négy vádlottat egyaránt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint kötelezte őket az okozott 475 millió forintos kár megfizetésére, továbbá az eljárás során felmerült mintegy négymillió forint bűnügyi költség viselésére.

Az ügyész egyebek mellett a kiszabott büntetés súlyosítása és a vádtól eltérő minősítés miatt, míg a védők többek között felmentésért és a polgári jogi igény elutasításáért jelentettek be fellebbezést. Az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Címkék#sikkasztás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!