Hírek

2016.08.25. 17:45

Házhoz ment a rendőr - Ne higgyünk az idegeneknek!

Veszprém – Megnyugtató, biztonságot ad, ha a közelben van a segítség, ezt mondták az emberek a rendőrségi sátornál szerdán, amely hétvégéig várja az érdeklődőket a Táborállás parkban.

Kovács Erika

Vagyonvédelmi és bűnmegelőzési céllal indult a Házhoz megyünk nevű országos rendőrségi program, melyhez Veszprém is csatlakozott – mondta Orsós Károly őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság megelőzési előadója. Megpróbálják fontos információkkal segíteni a lakosságot abban, hogy senki ne váljon bűnesetek áldozatává. Ezúttal az Agóra Művelődési Központ nyárbúcsúztatója alkalmával állították fel a parkban a sátrat, melyet már az első napon sokan felkerestek. Itt a rendőrség különféle tanácsokkal, információs kiadványokkal hívta fel az emberek figyelmét a lehetséges bűnesetekre, különös tekintettel az idősekre, akiktől idegenek különféle módszerekkel próbálnak pénzt kicsalni, otthonukba bejutni.

A hétvégéig tartó nyárbúcsúztatón elhelyezett információs pontot a rendőrség áthelyezi a lakótelepi művelődési központba, ahol szeptembertől havonta minden második héten egy hétig beszélgetnek az érdeklődőkkel, illetve adnak biztonsággal kapcsolatos jó tanácsokat.

Orsós Károly őrnagy (balról) Tóth Gábornéval és unokájával, Szalai Fruzsina Terézzel beszélget, mellettük áll Frei Bendegúz István egyetemi hallgató és Tivadari Márk őrmester (jobbról)
Fotó: Kovács Erika

Orsós Károly őrnagy beszélt arról is, hogy a rendőrség a mostanihoz hasonló információs helyszínt Ajkán és Pápán is működtet. Külön figyelnek az idősekre, hiszen az esetek azt mutatják, hogy hiszékenységüket, korukat kihasználva idegenek különféle módszerekkel próbálnak pénzt kicsalni tőlük, illetőleg az otthonukba akarnak bejutni. Ezekre az esetekre sajnos már Veszprém megyében is volt példa. Előfordult az is, hogy unokájukra hivatkozva kértek pénzt idősektől.

Frei Bendegúz István, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának másodéves hallgatója a rendőrségi sátornál azt mondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy az embereket a lakóhelyükön megszólítsák, illetve otthonukhoz, lakásukhoz közel tájékoztassák a megelőzésről, az őket érintő esetleges bűnesetekről.

Orsós Károly érdeklődésünkre elmondta, egyformán veszélyeztetik a lakótelepeken és a családi házas övezetekben a trükkös tolvajok, illetve a betörők, a zsebtolvajok, a csalók az embereket, főként az időseket, közülük is az egyedül élőket, akiket előre kifigyelnek a rossz szándékú emberek. A rendőrség korábban a Cholnoky-lakótelepi könyvtárban működtetett a mostanihoz hasonló információs helyszínt.

Az országban Veszprémben elsőként alkalmazza a rendőrség azt, hogy adott útvonalon beleegyezésük mellett elkísérik az arra vállalkozó embereket, miközben beszélnek nekik arról, hogy hol mire érdemes ügyelniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!