Hírek

2016.07.18. 20:30

Csak jó idő kellene - A strandok látogatottsága elérheti a tavalyit

A tavalyi forgalomhoz nagyon hasonlóan alakult eddig a fürdők és strandok látogatottsága, ha a hétvégi lehűlés után visszajön a korábban tapasztalt, igazi kánikula, akkor elérheti, de akár meg is döntheti a tavalyi látogatottsági adatokat.

Piltman-Horváth Barbara

- Amennyiben az égiek is úgy akarják, akkor a fürdők hozzák a tavalyi forgalmat - mondta megkeresésünkre Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára. - A rossz időben nagyobb előnyben vannak azok a létesítmények, amelyek rendelkeznek fedett medencével, illetve benti egységekkel, de ezek nem tudják helyettesíteni a jó időjárás ezres vendégszámait.

A visszatérő kánikula sokat segíthet a strandok látogatottságán Fotó: Balogh Ákos

Bár pontos adatokat még nem tudnak, az év eddigi időszakában az előző év azonos hónapjaihoz mérten közel azonos tendenciát mutatott a látogatottság, ezért valószínűsítik a hasonló eredményeket.

Sokat fejlesztettek a balatoni strandok, akár a megközelítést nézzük, akár a felszereltséget. Ez növeli az elégedettséget a strandolók körében, így növekszik a vendéglétszám is.

- Évről évre egyre jelentősebb a fejlődés a strandoknál - mondta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. - A vízpart kedveltsége nagyban függ attól, hogy a vendégek mennyire elégedettek a szolgáltatások minőségével, a strandok tisztaságával, így nem csoda, ha a létesítmények igyekeznek minden évben megfelelni a körülményeknek, és az észrevételekre alapozva változtatni a kifogásolt területeken.

Családi fürdőzés gyerekekkel Csopakon. Sokat fejlesztettek az utóbbi időben a balatoni strandokon Fotó: Balogh Ákos

A strand sok embernek egyenlő a hekkel. Na de hogy kerül egy tengeri hal az édesvizű Balatonhoz? A nagy rajokban úszó tengeri ragadozó eredeti neve csacsihal, tengeri csuka vagy szürke tőkehal - áll Rácz János A legnépszerűbb balatoni hal nevei című tanulmányában. A szerző szerint mindhárom név kifejező, és nem érti, miért kellett a csuklásszerű hekk nevet kitalálni a magyaroknak. De hogy a származása is szóba kerüljön: régen elsősorban keszeget halásztak a tóból, ám a hetvenes években egyre kevesebb volt a Balatonban, és bizony ennek hatására a beszerzési ára felszökött. Az akkori élelmiszer-importőr Terimpex elkezdett behozni egy új halfajt Magyarországra, a sütödék pedig egyszerűen lecserélték a keszeget egy olcsóbb tengeri halra. A nyaralók pedig lelkesen vették és ették tovább a keszeg helyett a balatoni hekket . A név Rácz János szerint orosz, esetleg angol eredetű lehet, valószínűleg az importáló cég munkatársai adták neki félrehallás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!