Hírek

2017.06.29. 16:20

Csábító, de elavult - A hagyományos strandételek nem illenek bele a mai táplálkozási trendbe

VESZPRÉM - Célszerű otthon, előre felkészülni a strandra, vagy megkeresni a parton azokat a helyeket, amelyek a tudatos táplálkozás elveinek megfelelnek.

Leitner Vera

Ezt tanácsolja Mihályfiné Frómann Edit, a Csolnoky Ferenc Kórház vezető dietetikusa, aki úgy véli, egy-egy alkalommal minden strandételt megengedhetünk magunknak, amit a parton megkívánunk, ám a gondtalan, egészséges pihenés érdekében fontos a mértéktartás és az alternatívák helyes megválasztása.

A családok általában több napra, minimum egy hétre mennek nyaralni, s ilyenkor kezdődnek a komolyabb problémák, melyek főleg a folyadékfogyasztás mennyiségéből, minőségéből és a hiányos energiabevitelből adódnak, hívja fel a figyelmet a dietetikus.

- A strandolás, nyaralás során jellemzőek a nagy ebédek vagy vacsorák, a napközben aránytalanul elosztott tápanyagbevitel, melyet egy nagyobb étkezéssel próbálnak pótolni az emberek. Ilyenkor kerülnek tányérra a bő zsiradékban sült húsok, húskészítmények, halak, melyeket szintén bő zsiradékban sült köretekkel fogyasztanak az éttermek, vendéglátóhelyek vendégei - mondja el Mihályfiné Frómann Edit.

Horváth Dorina
Fotó: Pesthy Márton

- A fő probléma az, hogy mindennap nyilván nem lehet ezt enni és etetni a gyerekkel egy héten át, még ha egy-egy alkalommal könnyebbséget jelent is a főzésmentesség.

Ezekre a napokra érdemes tudatosan felkészülni, hogyha családosan megyünk a strandra. Egy napra még beleférnek a kevésbé egészséges ételek is, de a teljes nyaralás során ezeket fogyasztani, az plusz energiabevitel, amely feles-leges.

A dietetikus szerint célszerű ilyenkor előre felkészülni otthon, s a gyerekeket is bevonni a strandra való készülődésbe, együtt végiggondolva, mit vigyünk magunkal. Érdemes a folyadékfogyasztással kezdeni, mivel a meleg időben nagyon vonzók a strandon az üdítőitalok, melyek hűtve vannak, színesek, s gyors felüdüléssel kecsegtetnek, ám épp a legnagyobb kánikulában nem szabad bedőlni a csábításuknak.

- Cukrozott üdítőitalokról van szó, melyek szomjúság oltására az adott pillanatban megfelelőnek tűnnek, de ezek hatására csak szomjasabb lesz az ember, és így csupán üres kalóriabevitelt jelentenek - állítja a szakember. - Ehelyett szerencsésebb otthon elkészíteni a limonádét, melyhez nem szükséges cukrot adnunk. Helyette citromkarikával, mentalevéllel, citromfűvel egészíthetjük ki az italt, mely garantáltan hűsítően fog hatni, s ha ezt indulás előtt lefagyasztjuk, a többi, mellette tárolt ételt is lehűti, s így friss italt fogyaszthatunk.

- A másik fontos pont a gyümölcsfogyasztás. A friss gyümölcsök magas telítőértékkel bírnak. Mikor sokat vagyunk a vízben, pótolni kell a felhasznált energiát, s nyilván megéhezik ilyenkor az ember. Nagyon jó, ha erre az esetre előkészített, felkockázott görögdinnyével, sárgadinnyével vagy gyümölcssalátával készülünk otthon. Ezt a gyerekek is hamar, könnyen elfogadják és sokkal üdítőbben hat, mint bármi egyéb élelmiszer, amit ott megvennénk.

Ez esetleg a fagylalt helyettesítésére is megfelelő lehet. Egészséges alternatívaként jöhet még szóba egy otthon elkészített gazdag salátakeverék vagy zöldségkrém. Utóbbiból nem kell előre elkészíteni a szendvicset, mert ez egy idő után átázik, fogyaszthatatlanná válik, helyette a frissen vásárolt pékárut a helyszínen belemártogathatjuk vagy kenhetjük meg a lehűtött zöldségkrémekkel. Nassoláshoz az olajos magvak, aszalt gyümölcsök is ajánlottak.

Hozhatunk otthonról előre elkészített, egészséges, tápláló ételeket, zöldségkrémet, salátát, de egy-egy alkalommal megengedhetjük magunknak a nehezebb strandételeket is   Fotó: Pesthy Márton

Jellegzetes magyar strandétel a lángos és a palacsinta, melyekről Mihályfiné Frómann Edit elmondta, a zsírban kisütött nehéz tészták a tipikus magyar konyha jegyei.

- Ez olyan hagyomány, mint az, hogy vasárnap szinte minden család asztalán ott a rántott hús. Ha odamegy az ember, megkívánja ezeket az ételeket, s a szülő is úgy van vele, hogy a főzés helyett elég egy lángost megvásárolni. Ha már valaki tudatosabban próbál táplálkozni, akkor meg fogja látni, hogy egyéb opciók közül is választhatunk, így egy adag grillcsirke salátával képes egészségesebb alternatívát kínálni az olajos, zsíros ételek helyett.

Aki odafigyel ezekre, az ma már a magyar strandokon is megtalálhatja azokat az ételeket, melyek kevésbé súlyosak, csak sajnos az egészségtelen strandételek még erősen tartják magukat a köztudatban. Egyszeri alkalommal még ezek is beleférhetnek, de például egy egész hetes nyaralás során tanácsos nem csak hasonló ételeket fogyasztani. Ne feledkezzünk meg róla, hogy ez üres kalóriabevitel, s mellette nehezen emészthető.

Jó opciót kínálhatnak a különböző halak, melyek magas fehérjetartalommal bírnak. Itt az alapélelmiszer tehát jónak ítélhető, ám figyelni kell az elkészítésére. Ha bő zsiradékban sütik, nem biztos, hogy egészségesebb, törekedjünk arra, hogy egészségesebb, párolással készült halételeket válasszunk az étlapról.


A fagylaltok minőségét az elkészítés módja befolyásolja, ez dönti el, mennyire beszélhetünk egészséges választásról. - Ezek között is érdemes a válogatni, olyat keresni, ahol garantálják a minőséget, s nem csupán aromákkal, színezékkel készül például a gyümölcsfagylalt. A benne található gyümölcsdarabokról már ránézésre eldönthető, hogy valódi alapanyagokból készült-e.

A dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy nagy, kiadós étkezések után tanácsos távol maradni a víztől, mert a fürdőzés könnyen végződhet rosszulléttel. Ennek oka, hogy ilyenkor a teljes gyomor, a szervezet arra koncentrál, hogy megemésszük az bevitt ételt.

- A nehéz, rántott ételek esetén 5-6 óráról is beszélhetünk, ezzel szemben a gyengébb ételeknek sokkal könnyebb az emészthetősége, alig két órán át tartózkodnak a gyomorban. Nem árt, ha ezt is belekalkuláljuk már az ebéd megválasztásánál, hogy a nyaralás valóban gondtalan lehessen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!