Hírek

2017.05.15. 15:55

Civilek napja a Thury-várnál: ösztönöznék a közösségek összefogását

Tizenhét szervezet mutatkozott be az érdeklődőknek az idei civil napon, amelyet a közelmúltban tizenegyedik alkalommal rendezett meg a Várpalota és Kistérsége Civilek Szövetsége.

Szabó Péter Dániel

Az égiek is kegyesek voltak a szervezőkhöz, hiszen ragyo-gó napsütésben startolt el a program a Thury-várnál. A megnyitón elhangzott, 2007-ben azzal a célkitűzéssel alakult meg a szervező civilek szövetsége, hogy legyen a városban egy hely és egy nap, ami a civileké. Azóta működik a Civil ház, s azóta tartják meg minden év májusában a civil napot.

- Nem tagadom, erre a rendezvényre a saját gyermekemként tekintek. A cél továbbra is az, hogy összefogásra ösztönözzük a szervezeteket. A civilség számomra arról szól, hogy részt veszünk abban, ami számunkra kedves, kedvező és érdekes - mondta el a megnyitón Dobos Tamás. A szövetség ügyvivője hozzátette, akadt olyan év, amikor nagyobb volt az érdeklődés, s volt olyan, amikor kevesebben látogattak ki a civil napra.

Dobos Tamás szervező (balról) és Hirschl János, a kutató-mentő szolgálat vezetője a városi civil napon
Fotó: Szabó Péter Dániel

- Ettől függetlenül minden évben megtartjuk a programot, mert úgy érezzük, hogy a bemutatkozási lehetőséget minden civil szervezetnek meg kell adni. Vannak állandó tagjaink, akik minden évben itt vannak, mert fontos számukra, hogy aktív részesei legyenek a társadalomnak.

Szerencsére minden alkalommal vannak új szervezetek is, így folyamatosan frissül a felhozatal - jegyezte meg Dobos Tamás. Ami az ügyvivő által említett felhozatalt illeti, a résztvevő tizenhét szervezet különböző izgalmas programokkal és sátras bemutatókkal is készült a civil napra. Évek óta jelen van a rendezvényen a Magyar Vöröskereszt Várpalota Területi Szervezetének véradó kamionja, amelyet most is szép számmal látogattak meg a bátor véradók.

Kapcsolódva a vöröskereszthez a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is bemutatta tevékenységét, a munkájukban segítséget nyújtó kutyákat, illetve különböző kellékeiket. Népszerű momentuma volt a délutánnak a fanyűvők népi játszóháza.

- Várpalotát pozitív irányba mozdítják elő a civilek. Nagyon sok olyan egyesület van, amely egy-egy lakókörzethez kötődik. Ezek nagyon fontosak, hiszen az ott élők közösségformálásában vesznek részt, nagyon jól kiegészítve a Thury-Vár Nonprofit Kft. munkáját. Mellettük vannak olyan csoportok is, akik speciális területekre koncentrálnak, legyen ez egészségügy, környezetvédelem, hagyományőrzés vagy akár sport. Nagyon örülök neki, hogy a helyi civilek között nagyon jó a kapcsolat. Nem a rivalizálás jellemző, inkább összefognak, ellátogatnak egymás rendezvényeire - tette hozzá Dobos Tamás.

A jó hangulatú délután folyamán mindenki megtalálhatta a számára vonzó programot a Thury-vár mellett. Népszerű volt a Cukorbetegekért Alapítvány által szervezett a Botra fel nordic walking- túra, sokan barátkoztak össze a kutyusokkal a helyi állat-védők jóvoltából, de a láto-gatók különböző kvízjátékokon, ügyességi versenyeken is részt vehettek. Az érdeklődők betekinthettek a részt vevő szervezetek életébe, munkásságába, a Rákóczi Telepi Baráti Körnél pedig még tócsit is kóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!