Hírek

2015.07.27. 17:32

Civil kitüntetés a "hivatalos" helyett - Idén augusztus 20-án adják át először

Zirc - A város polgárainak egy csoportja megalapította a Zirci Polgár Alapot, s ezzel egy időben a Zirc város Megkülönböztetett Elismerést Kiérdemelt Polgára címet, melyet azok kaphatják, akik a közösség megítélése szerint arra méltók.

Müller Anikó Hanga

Az előzményekről, az okokról Detre Ferenc, az egyik kezdeményező tájékoztatta lapunkat. Elmondta, korábban civil kezdeményezés alapján két javaslatot juttattak el a város polgárai az önkormányzatnak, a hagyományos városi kitüntetésekre ajánlva megítélésük szerint arra méltó személyeket. – „A képviselő-testület napirendre sem tűzte tárgyalását, megfontolását, annak ellenére, hogy előtte heteken keresztül városi fórumokon kérték a javaslatokat. A két jelöltet több száz aláírás támogatta, ami jelzésértékű. Többen úgy véljük, vezérelt módon döntöttek, nem tárgyalnak a kitüntetésekről. Miután egy városi fórumon ezt valaki észrevételezte, nemtetszésének hangot adva, mégis napirendre tűzték a kérdést, majd titkos szavazással mindkét javaslatot elutasították. Nem tudom, mi a képviselők ilyen irányú belső szabályozása, de a javaslattevők nem kaptak értesítést, indoklást ennek okáról, ez nem etikus. Így marad a szóbeszéd, a találgatás...

Detre Ferenc az elismerő címet javasló aláírásokkal. Fotó: Müller Anikó Hanga

Amit én hallottam, át akarják alakítani a kitüntetési rendszert, mert nem tartják jónak az eddigit, ezért nem adnak ki 2015-ben elismerő címeket. Úgy véljük, új szempontokat ki lehet dolgozni a jövőre vonatkozóan, az idei lezárása után is, vagy nem kellett volna meghirdetni az idei javaslatkérést. De bekérni és utána azt semmibe véve lesöpörni az asztalról, ez felháborító. A mi közösségünk augusztus 20-án első ízben kiadja az általunk alapított elismerő címet. Akinek odaítéltük, Varga Tibor, ő nyolc éven keresztül állt polgármesterként a város élén, azt megelőzően jegyző, később önkormányzati képviselő volt, és a kisváros közéletének több mint harminc éve meghatározó személyisége. A mostani képviselők nem tartották munkáját elismerésre méltónak. Mint ahogy eddig a díszpolgári és a Pro Urbe jutalmazást mindig a városi ünnepségen adták át, mi is e napra tervezzük, de hangsúlyozva, nem ellenrendezvény lesz" – mondta el Detre Ferenc. A Zirci Polgár Alap által adományozott kitüntető oklevelet aláírásukkal ellátják az eddigi Díszpolgár és Pro Urbe címet viselő személyek és az ünnepi eseményen jelen lévők, kifejezve egyetértésüket. A civil alap működése nyilvános, s a jövőben forrásai erejéig, melyeket önkéntes támogatásokból, felajánlásokból növel, közösségi kezdeményezésekhez nyújt majd támogatást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!