Hírek

2017.05.11. 19:50

Börtönben bűnhődik - Az autóban hátul utazó három fiatal a balesetben életét veszítette

PÁPA, VESZPRÉM - Jogerősen is hat év szabadságvesztésre ítélték azt a fiatalt, aki két éve három fiatal halálával járó balesetet okozott.

Napló információ

A vádlott, a nagyteveli S. Dávid Béla és négy ismerőse 2015. május 9-én este indultak szórakozni a vádlott autójával Marcalgergelyibe. A településről hajnali fél háromkor indultak el Nemesszalók felé, ahol közúti ellenőrzést tartottak rendőrök. A sofőr - aki nem vezette át a tulajdonjogot az autójára, és nem kötött biztosítást a kocsira - , hogy elkerülje az ellenőrzést, megfordult, és visszaindult Marcalgergelyi felé. A személygépkocsi után rendőrautó indult.

A vádlott annyira felgyorsított, hogy az óránkénti 133 és 166 kilométer közötti sebességgel haladó rendőrautó nem tudta utolérni a menekülőket. S. Dávid Bélát hiába kérték utastársai, hogy lassítson. A Marcalgergelyi előtti éles kanyarban közel 150 kilométeres sebességgel haladó autó sofőrje elveszítette uralmát a kocsi felett, lesodródott az útról és fának ütközött, amelynek következtében leszakadt az autó jobb hátsó fele, majd tovább pördülve a bal hátsó részével egy másik fának csapódott. A kocsi első fele az első fától 90 méterre egy gabonatábla közepén landolt.

A kocsi első fele egy gabonatábla közepén landolt
Fotó: Archív

A hátul utazó három fiatal a balesetben életét veszítette, az anyósülésen ülő sértett nyílt kéztörést szenvedett, a vádlott horzsolásokkal megúszta a balesetet. Az ütközés után a vádlott elhagyta a helyszínt, és csak negyedóra múlva tért vissza oda. Az ütközést túlélő utas maradandó fogyatékossággal járó kézsérülést szenvedett, a jobb könyökét nem tudja megfelelően mozgatni.

S. Dávid Bélát az első fokon eljáró Pápai Járásbíróság közúti baleset okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztása bűntette miatt hat év fogház büntetésre és nyolc év jármű vezetéstől eltiltásra ítélte. A döntés ellen az ügyészség súlyosbításért, míg vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

A Veszprémi Törvényszéken tartott másodfokú tárgyaláson a vádlott védője az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte eljárási hibákra hivatkozva. Kifogásolta többek közt, hogy a súlyosbító körülmények között olyan szempontot is felróttak, amelyet szerinte nem lehetett volna annak értékelni. A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, sajnálja és megbánta, ami történt.

A törvényszéken eljáró tanács úgy ítélte meg, az ügyvéd által említett hibák lényegesen nem befolyásolták az eljárást. A másodfokú bíróság annyiban megváltoztatta az ítéletet, hogy a vádlottnak börtönben kell letöltenie büntetését, egyebekben helyben hagyta a határozatot. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!