Hírek

2016.01.29. 18:45

Bíróság: kedvezőtlen hangulatot keltett a média

Veszprém – Soha nem állítottuk, hogy nincs személyi felelőse a vörösiszap-katasztrófának, csak ezek a személyek nem azonosak a vádlottakkal – derült ki a bíróság rendkívüli sajtótájékoztatóján pénteken.

Kovács Erika

– Néhány médiumban pontatlan, valótlan hír jelen meg a csütörtöki ítélethirdetésről, mely negatív közhangulatot keltett – közölte Varga Gábor, a törvényszék kollégiumvezetője Laczkó Henriett és Pfeifer Péter törvényszéki bíró társaságában.

Varga Gábor, a törvényszék kollégiumvezetője (középen), valamint Laczkó Henriett és Pfeifer Péter törvényszéki bíró

Az ítélet utáni egyik hírről elmondta: abban közölték, a bíróság nem osztja a miniszterelnök álláspontját, aki a katasztrófa után a helyszínen mondta, nem tudja elképzelni, hogy a Mal Zrt.-nek a polgári jogszabályokat figyelembe véve ne lenne az ügyben bármilyen típusú felelőssége a veszélyes üzemi tevékenységet illetően. – Ezzel szemben az igazság, hogy a bíróság már korábban megállapította a Mal Zrt. felelősségét a polgári perekben, de ennek semmi köze a büntetőjogi felelősséghez – fogalmazott.

Kiemelte, soha nem állították azt sem, hogy természeti katasztrófa történt, illetve, hogy nincsenek felelősök, de nem azokkal szemben történt vádemelés, akik azt előidézték. Elhangzott, a katasztrófa oka altalaj eredetű stabilitásveszés, amitől a töltés tönkrement, amihez tervezési, kivitelezési hibák vezettek. A katasztrófának nem mutatkoztak előjelei, szivárgás mindig volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!