Hírek

2016.08.13. 15:50

Bezárt a bolt Balatonszőlősön, még egy doboz gyufáért is buszra kell szállni

Balatonszőlős - Egyre több olyan település van ma Magyarországon, amelynek lakosságszáma nem éri el a 800 főt, főleg idősek lakják, nincs helyben háziorvos, posta és sajnos a falvak jó részében még bolt sincs.

Kekk Sára

Több hónapja az egyetlen bolt is bezárt Balatonszőlősön, bár ott is már csak kenyeret lehetett venni. A végső bezárás óta a tejet, a kenyeret és egyéb élelmiszert a szomszédos településekről, például Balatonfüredről kell beszerezniük az itt élőknek.

Számos településen okoz gondot a napi bevásárlás vagy a mindennapi használati cikkek beszerzése. Már 2015-ben is háromezerrel csökkent a boltok, áruházak száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, hiába nőtt a kiskereskedelem. Emellett nőtt a bolt nélküli települések száma 2011- 2015 között, 2011-ben 3011 településen volt valamilyen üzlet, ma már csak 2958 a boltos települések száma, ami azt jelenti, hogy 53-mal gyarapodott azoknak a helyeknek a száma, ahol helyben nem lehet vásárolni.

Több hónapja az egyetlen bolt is bezárt Balatonszőlősön, bár ott is már csak kenyeret lehetett venni.  Azóta a tejet, a kenyeret és egyéb élelmiszert  a szomszédos településekről, például Balatonfüredről kell beszerezniük az itt élőknek.

Az anyagiak mellett ezeken a településeken élők életszínvonalát is jelentősen negatív irányba befolyásolja a boltok hiánya. Több faluban mozgó bolthálózattal, falubuszok segítségével látják el a lakosságot.

Balatonszőlősön már hónapokkal ezelőtt bezárt az élelmiszerbolt, amelyről azóta sem tudják a lakosok, kinyit-e még egyáltalán.

- A településen nincs bolt, ezért az itt élők egy- két hétre előre bevásárolnak, hogy legyen tartalékuk, ne kelljen annyiszor utazni, cipekedni. A településen több mint száznegyven hatvan év feletti nyugdíjas él, akik közül sokuk vagy már nem vezet, vagy nincs is autója, amivel megkönnyíthetné a bejárását a boltokhoz - mesélte lapunknak olvasónk, Gulácsi Andor.

- Egyébként is évek óta döcögött a bolt, az utóbbi időben már csak élelmiszert lehetett kapni, de sokan hiányolunk egy rendes vegyesboltot, hogy ne kelljen mindenért - akár egy doboz gyufáért is - Balatonfüredre utaznunk.

A településen több mint száznegyven hatvan év feletti nyugdíjas él, sokuk már nem vezet, ezért buszra kell szállniuk a bevásárláshoz

Szerencsére a falugondnoki busz, ha kell, hetente többször is azok segítségére siet, akik önállóan nem tudják megoldani a bevásárlást, de ez a megoldás sem a legmegfelelőbb.

A lakosok még reménykednek benne, hogy egy vérbeli kereskedő meglátja a lehetőséget a településben, és egy igazi, rendesen felszerelt vegyesbolttal büszkélkedhet majd Balatonszőlős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!