Hírek

2017.01.19. 17:13

Bezár a bazár! Megszűnik a pápai lomis piac

Pápa - Bezár a Teveli úton található használtcikk-piac, közismert nevén a lengyel piac. A pápai önkormányzat ugyanis felmondta a vásár üzemeltetőjével kötött szerződést a nem megfelelő működési körülmények miatt.

Polgár Tibor

Korábban a városgondnokság látta el a pápai használtcikk-piac üzemeltetésének feladatát, amit az önkormányzat közel két évvel ezelőtt bérbe adott egy magáncégnek. – A városgondnokság általi működtetés olyan energiát és humán erőforrást igényelt, amit nem kell felvállalnia egy önkormányzatnak. Megpróbálkoztunk egy másik úttal is, azonban mostanra ki kell mondani, hogy ez az út sem járható – jelentette ki Áldozó Tamás, Pápa polgármestere csütörtökön délután a lengyel piac lelakatolt bejárata előtt. A piac szerdánként és szombatonként volt nyitva, de az előző egy-két piacnap már elmaradt. Ezzel kapcsolatban többen is megkeresték a szerkesztőségünket, a városvezető pedig részletesen beszélt az ügy hátteréről a sajtón keresztül. Megtudtuk: az önkormányzat 2016. november elsején három hónapos felmondási idővel felmondta a Luxy Game Kft.-vel a használtcikk-piac üzemeltetésére kötött szerződést. Ez a szerződés tehát január 31-én jár le, így az az üzemeltető saját döntése, ha januárban már nyit ki.

A Teveli úti használtcikk-piac kapujára véglegesen lakat kerül Fotó: a szerző

– A szerződés felbontását a piac működésének körülményei indokolták, ugyanis a bérlő nem teljesítette a hulladék szabályszerű kezelésére vonatkozó kötelezettségét, többszöri figyelmeztetésre sem tett eleget az ezzel kapcsolatos önkormányzati felhívásoknak. Ezzel párhuzamosan a város különböző pontjain, elsősorban a szelektív hulladékgyűjtők, a lakótelepi konténerek és például a Hódoska majorban tűrhetetlen állapotok alakultak ki a rendszeresen odahordott, nagy mennyiségű, illegálisan elhelyezett úgynevezett lomis hulladéktól. Az illegálisan lerakott hulladék elszállítása, elhelyezése közel 20 millió forintba került 2016-ban a városnak, a pápai adófizetőknek. Tekintettel arra, hogy a lomizással együtt járó költségeket a piac működéséért kapott bérleti díj egyáltalán nem fedezte, a vásárban folyó „vállalkozási” tevékenységből pedig adóbevétel nem keletkezett, továbbá figyelemmel a piaci napokon a Teveli út környékén kialakult vállalhatatlan közlekedési állapotokra, az önkormányzat nem érdekelt abban, hogy a Teveli úti ingatlanon a jövőben használtcikk-piac működjön – fogalmazott Áldozó Tamás. A polgármester hozzátette, az önkormányzat további intézkedéseket is tervez az illegális szemétlerakás visszaszorítására, például a kritikus helyekre térfigyelő kamerákat szeretnének telepíteni – ez már a februári képviselő-testületi ülésen napirendre kerülhet.

Áldozó Tamás elmondta, a pápai önkormányzat a nem megfelelő működési körülmények miatt mondta fel a piac üzemeltetőjével kötött szerződést

Áldozó Tamás kiemelte, meglátásuk szerint a városnak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy az egyébként teljes egészében önkormányzati tulajdonú Teveli úti ingatlanon használtcikk-piac működjön. Mint mondta: a rendezett, kulturált, 21. századi elvárásokhoz méltó piacüzemeltetés jelentős beruházásokat igényelne ezen a területen, elég csak a közlekedési és parkolási problémákra gondolni. Az ingatlan további hasznosításáról a képviselő-testület fog dönteni.

Egyébiránt a polgármester elárulta, az önkormányzatnál már többen is érdeklődtek használtcikk-piac kialakítása, működtetése ügyében, azaz nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a város más területein lesz ilyen jellegű piac. – Amennyiben egy a vállalkozó vállalja a használtcikk-piac üzemeltetéséhez szükséges feltételek biztosítását, beleértve a telken belüli parkolás megoldását, a hulladékkezelésre és a piacra vonatkozó egyéb feltételek teljesítését, akkor az önkormányzat kiadja az erre vonatkozó engedélyt – jegyezte meg Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!