Hírek

2016.04.15. 18:10

Bevették az olaszok a Thury-várat

Várpalota – Hagyományőrző csoportok, zászlóforgatók és táncosok is felléptek a várpalotai olasz hétvége nyitónapján, ahol talján gasztronómiai specialitásokat is megkóstolhattak a vendégek a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Várpalota hat olaszországi testvér- és partnervárosából érkeztek vendégek a nem titkoltan hagyományteremtő céllal megrendezett olasz hétvégére, amelynek már pénteki nyitónapjára több százan kíváncsiak voltak.

Riccardo Licotti olasz zászlóforgató akrobatikus ugrása a Thury-vár előtt tartott bemutatón
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-vár előtt tartott ünnepélyes megnyitón a felsorakozott olasz hagyományőrzők előtt Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere elmondta, az elmúlt években egyre bővültek a város olasz kapcsolatai, rendezvényeiken rendszeres vendégekké váltak az olasz testvér- és partnervárosokból érkező csoportok. – Ezért arra gondoltunk, hogy érdemes lenne egy kétnapos rendezvényen bemutatkozási lehetőséget kínálni olasz barátainknak. Július végén több olasz partnertelepülésünkön magyar napokat rendeznek majd, ahol várpalotai csoportok mutatkoznak be az érdeklődőknek – mondta el a polgármester.

Az ingyenesen látogatható olasz hétvége pénteken kora este olasz hagyományőrzők belvárosi felvonulásával, majd a Sant’Elpidio a Mare-ből érkezett zászlóforgatók látványos bemutatójával indult. A várudvaron olasz gasztronómiai specialitásokat kóstolhattak a vendégek. Grottazzolina tönkölybúzás metélttel és rakott hússal, Sant’Elpidio a Mare polentával és ízletes helyi vörösborral, míg Ortezzano olasz édességekkel próbálta levenni lábáról a vendégeket. A várszínpadon közben talján néptáncosok, illetve a Borgo San Lorenzoból érkezett boogie woogie tánciskola tanárai alapozták meg a hangulatot.

Az ingyenes program szombaton is folytatódik. Délelőtt konferenciát rendeznek a Thury-várban az olasz-magyar turisztikai kapcsolatok fejlesztéséről, délután pedig ismét felvonulás, táncosok és zászlóforgatók bemutatója, történelmi és paraszti viseletekből nyílt ruhakiállítás, valamint ételkóstoló várja az érdeklődőket Várpalotán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!