Hírek

2017.01.12. 17:12

Beszakadt alattuk a jég - mentési gyakorlatot mutattak be tűzoltók

Balatonfűzfő - Ne essen pánikba, mielőbb feküdjön el, tegye szét a kezét a jégen, és ne menjen egyedül a tóra! - sorolta jégbeszakadásnál a jótanácsokat Nádai Tamás őrnagy, balatonfőzfői tűzoltóparancsnok.

Kovács Erika

A legfontosabb, hogy biztonságos körülmények között hódoljunk téli szenvedélyeinknek! - hangzott el csütörtökön, amikor a katasztrófavédelem jégbőlmentési gyakorlatot mutatott be az újságíróknak Fűzfőn, a tobruki strandon, amit Marton Béla polgármester is megtekintett. Elmondta, ők gyerekeikkel együtt korcsolyázáskor kötnek a nyakukba madzagot, végein fémszöggel, hogy azt adott esetben a jég szélébe tudják beakasztani.

A gyakorlaton, ahol jégbe zuhant kollégáikat, Pencz Norbert őrnagyot és Kovács Balázs őrnagyot mentették ki, fémlétrával közelítették meg a tűzoltók. A létra végére hosszú kötelet kötöttek, amit a partról a többiek erősen tartottak, míg társaik a jégre mentek a vízbe esettekért, akiket aztán a jégen csúszva partra vittek.

Helt Ákos megyei katasztrófavédelmi szóvivő arra az esetre, ha látjuk, valaki alatt beszakadt a jég, akkor hason csúszva közelítsük meg, és ne menjük el a beszakadásig! Jó, ha viszünk magunkkal botot, ágat, kötelet, vagy nadrágszíjat, amit aztán oda tudunk nyújtani a jeges vízben levő embernek.

Amikor partra segítettük, ne vigyük azonnal meleg helyre, vizes ruháitól mielőbb szabadítsuk meg, és töröljük szárazra, itassuk meleg itallal, és mielőbb hívjunk orvost! Ha nem tudnunk menteni, hívjuk a 112-es segélyhívót! A korcsolyázók, így Vattai Balázs, akit Zora nevű kutyája futva kísért, azt tanácsolta, a part közelében is jót lehet sportolni! Iglai Pál, Végh József és Végh Sándor aláhúzta, ne menjünk nádas közelébe, apró nád közti öblökbe, és nagyon távol a parttól!

Figyeljünk nagyon a rianásokra, amiket messze kerüljünk el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!