Hírek

2017.02.23. 18:14

Beruházások indulnak milliárdokból Veszprémben

Elfogadta a testület az idei költségvetést, valamint a képviselők egyhangúlag támogatták az északi iparterület közlekedési fejlesztését.

Marton Attila

A költségvetés főösszege közel 16 milliárd forint. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, a költségvetés erős, ambiciózus, kiszámítható és biztonságos. A fejlesztésekre a büdzsé mintegy 30 százalékát fordíthatja a város. Újjáépítik az Egry úti és a gyulafirátóti Kastélykert óvodákat összesen 900 millió forintért, valamint számos útfejlesztés kezdődik.

Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) frakcióvezető kiemelte, az önkormányzat mozgásterét nagyban növelte a költségvetés tervezésekor, hogy a kormány korábban átvállalta a város adósságát, valamint a Veszprém Aréna hiteltörlesztését. Felidézte, a fiataloknak tavaly meghirdetett programok – Randiszerda, Fiatalok napja – idén is folytatódnak.

A költségvetés vitájában az ellenzéki képviselők közül Gertsmár Ferenc (LMP) hiányolta a büdzséből a bérlakásállomány növelésére, a közösségi közlekedés fejlesztésére, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására szolgáló forrásokat. Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) elmondta, a fejlesztések többségét ellenzéki képviselőként is támogatja, ám szerinte például a Csatár-hegyen élők helyzetét javító intézkedésekre többet kellene költenie a városnak, valamint úgy vélte, hiányoznak a költségvetésből a külső körgyűrű építésére, az intermodális csomópont létesítésére vagy a belső körgyűrűhöz szükséges völgyhíd tervezésére utaló források. Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) szerint az ingatlaneladásból remélt 600 millió forintos terv túlzó, a korábbi években a költségvetésbe ezen a címen betervezett összegek nem folytak be. A költségvetést végül 13 igen, két nem és három tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

A gyulafirátóti Kastélykert Óvodát közel 400 millió forintból építik újjá

A képviselők egyhangúlag döntöttek az északi iparterület közlekedési fejlesztését célzó pályázat beadásáról. A beruházás három elemében  összesen négy kilométernyi út épül vagy újul meg. Új útszakasz épülhet a Pápai és Kistó utca között, megújítanák a Pápai utat és a Kistó utcát, valamint összekötnék a Pápai utat a Házgyári úttal a Henger utca két zsákutcai része közötti útszakasz megépítésével. A 2,7 milliárd forintra tervezett beruházást teljes egészében az Európai Unió finanszírozhatja.

Módosították a 8-as és 22-es számú buszjáratok menetrendjét, így márciustól a járatok közlekedése jobban igazodik az iparterületen dolgozók munkába járásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!