Hírek

2017.07.20. 18:10

Lakásuk elárverezése után kilátástalanná vált a berhidai család jövője

BERHIDA Nem tudtuk fizetni a jelentősen megemelkedett devizahitelünket, illetve házunk közös költségét, emiatt végül elárverezték otthonunkat, így külön kellett költöznöm a fiamtól, ráadásul 35 ezer forinttól is elestünk, ami nekünk nagy pénz! - kesereg Simák Lászlóné Berhidán, aki édesanyja apró házába költözött az árverés után.

Kovács Erika

- Amiatt fordultam a médiához, hogy esetünkből okuljanak mások, és ne kerüljenek a mienkhez hasonló kilátástalan, nagyon nehéz helyzetbe - kezdte könnyeit törölgetve az asszony, aki az egészségügyben dolgozott, ma már mozgásszervi betegség miatt alig tud menni, két mankót helyez hóna alá, mikor érkezünk, évekkel ezelőtt le is rokkantották, egy évre rá, miután felvették a hitelt házvásárlásra.

- Magunkra maradtunk a fiammal párom halála után, és nem tudtunk máshogy egy kis lakáshoz jutni, mint hitelből, emiatt még 2008-ban úgy döntöttünk a gyerekkel együtt, aki akkor már szintén dolgozott, hogy veszünk fel hitelt, svájci frank alapú kölcsönt ajánlottak a bankban, így jutottunk 5,3 millió forinthoz. Alacsony jövedelmünk volt, de a bank által kiszámított havi összeget ki tudtuk fizetni, és nem számítottunk arra, hogy végül az iszonyú kamatemelkedés, meg egészségügyi problémák miatt a hitelfelvétel lesz a vesztünk - idézi az előzményeket Simák Lászlóné Mária. Elmeséli, a hitel segítségével Pétfürdőn egy társasházban megvettek egy ötven négyzetméteres lakást, amibe nagy örömmel beköltöztek a fiával együtt. Eleinte havonta 29 ezer forintot kellett fizetniük, amit jövedelmükből ki tudtak gazdálkodni.

Nőtt a hitel havi törlesztése, Mária közben beteg lett, lerokkantották, végül elárverezték a lakásukat is
Fotó: Balogh Ákos

- Aztán fokozatosan és drasztikusan növekedni kezdett a hitel törlesztése, a házban közös költséget is kellett fizetni, egy borzalmas csapdába kerültünk, nem láttuk a kiutat, ennünk kellett, a hitelt is fizettük, amíg tudtuk, így a közös költséggel maradtunk el, aztán a hitelfizetéssel is gondok adódtak. Végül mindennek az lett a vége, hogy elárverezték a házunkat - mondja sírva az asszony, majd hozzáfűzi: én az édesanyámhoz, fiam pedig apai nagymamájához tudott menni.

Az asszony utal arra is, hogy a végrehajtó irodától megtudták, 35 ezer forintot kapnak, ha idő előtt kiköltöznek az elárverezett házból, amit a kiköltözéstől számított nyolc napon belül jelezniük is kell írásban az irodának. - Sajnos akkoriban a fedélkereséssel voltunk elfoglalva, így ezt írásban nem jeleztük időben, a közelmúltban kértük a pénzt az irodától írásban, de sajnos úgy tűnik, már nem kapjuk meg, mert kicsúsztunk a határidőből, pedig nekünk 35 ezer forint nagy pénznek számít! - kesereg Mária.

Megkerestük a végrehajtó irodát, ahol Hercsik Károly önálló bírósági végrehajtó elmondta, ha az adós a kiköltözési kötelezettségének az árveréstől számított 30. napig eleget tesz, és az ingatlant kiürített állapotban az árverési hirdetményben feltüntetett tartozékokkal együtt átadja az árverési vevőnek, akkor a kiköltözési határidőt követő nyolc napon belül írásban előterjesztett kérelmére megilleti a vételár bizonyos százaléka.

- Minderről törvény rendelkezik - fogalmazott Hercsik Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!