Hírek

2017.03.12. 11:27

Újrateremtik a német nemzetiségi hagyományokat Berhidán

Berhida – Szombaton szervezte meg a Berhidai Német Nemzetiségi Önkormányzat az egész napon át tartó Német Nemzetségi Napot, melynek keretei közt délelőtt a Berhidai Kultúrház és Könyvtárban gyermekek számára szerveztek kézműves foglalkozást, délután pedig a peremartoni Petőfi Művelődési Ház és Könyvtárban folytatódtak az események.

Leitner Vera

Ernhofferné Somogyi Ágota, az önkormányzat elnöke a délutáni események megnyitóján összefoglalta a tavalyi évi német nemzetiségi programokat, melyeket elsősorban a berhidai gyermekek, fiatalok számára szerveztek a helyi iskolákkal együttműködve. A színes 2016-os évet olyan eseményekkel tették emlékezetessé, mint a nyári táborok, kirándulások, az októberi Erntefest, mellyel a termény betakarítását ünneplik, a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat meglátogatása, vagy a bécsi karácsonyi vásár.

Fotó: Balogh Ákos

A tavalyi év eseményeinek felidézése után az Őszi Napfény Nyugdíjas Klub néptánccsoportja, a Nyugdíjasklub Tánccsoport Berhida fellépői, valamint az Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI, illetve a Berhidai II. Rákóczi Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola diákjai mutatták be a jeles napra készített, német kultúrához és nyelvhez kötődő műsorukat.

– Elsősorban a fiatalokat próbáljuk megragadni, elérni, hogy újrateremtsük a helyi német hagyományokat, a kultúra szeretetét Berhidán, melyek egykor jelentősek voltak, ám mára javarészt kivesztek a közösség mindennapjaiból.  Az év további részében ismét több programot szeretnénk megszervezni, ezek egyike a május végi Sommerfest, mellyel a nyarat köszöntjük, illetve a novemberben tartott Martin-nap, mely a magyar hagyományok szerint Márton-napnak felel meg – mondta el Ernhofferné Somogyi Ágota.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!