Hírek

2017.05.22. 10:52

Órák között művelik a magaságyásokat Berhidán

Berhida – A diákjaink zömében hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, akikkel szerettünk volna valami olyan tevékenységet megismertetni, ami a föld szeretetéhez, a termések ismeretéhez fűződik.

Leitner Vera

Kellerné Szász Anikó, a Berhidai Kertbarát Kör vezetője ekkor javasolta, hogy készíthetnénk magas ágyásokat – meséli Fornai Marietta, a berhidai Ady Endre általános iskola igazgatónője.

Az első évben a kertbarát kör segítségével öt magas ágyás készült el az iskola udvarán, ezeket akkor az alsós évfolyamok gondozták, ám annyira jól sikerült, hogy mind a kilenc osztálynak készítettek egyet.

– Ha locsolni kell őket és látják, ahogy kihajtanak a növények, még a felsősöknek, a nagyoknak is megjön a kedvük. A cél, hogy megértsék, ha megművelik a földet, akkor az enni ad. A másik fontos szempont az egészséges életmódra nevelés. Mikor például kirándulni megyünk, ebből készítünk a gyerekeknek szendvicset, s büszkeségre ad okot, hogy az általuk megtermelt hagymát, salátát fogyaszthatják.

Fotó: Pesthy Márton

A körülbelül egy négyzetméter területű ágyásokba rövid tenyészidejű növényeket, salátát, újhagymát, retket, zöldborsót ültettek a diákokkal, melyek vetés után két hónappal már hajtanak.

– A szülők pozitívan állnak hozzá. Az ágyások kerete raklapokból készült, ez is szülői hozzájárulás, az önkormányzattól pedig földet kaptunk az ágyásokba. Ez mind egy összefogás eredményeként valósulhatott meg.

– A raklapokat kifelé fordítva készítettük el az ágyásokat, mivel – ugyan befelé fordítva dekoratívabbak lettek volna – a külső oldalán kialakított peremekben védőnövényeket, bársonyvirágot és sarkantyúkát szeretnénk ültetni – mondta el a kertbarát kör elnöke, Kellerné Szász Anikó. – Ezek megakadályozzák, hogy a kártevők a kultúrnövényeket támadják, mivel vonzzák a rovarokat.

Az iskola körül egy töltés van, így sehol nem alkalmas művelésre a talaj, így viszont könnyen áthidalható ez a probléma. A kertbarátok közt is szeretnénk, ha elterjedne a magaságyások használata, mert olyan helyeken, ahol nem lehet talajon művelni, vagy a kert gondozói idősebbek, kimondottan előnyös, hiszen a magaságyásokhoz nem kell földig hajolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!