Hírek

2017.07.21. 06:28

Bérczi Bernát atyát nevezték ki a zirci apátság kormányzóperjelévé

Mauro Giuseppe Lepori ciszterci generális apát elfogadva Dékány Á. Sixtus apát lemondását, 2017. június 14-vel kinevezte Bérczi László Bernátot a Zirci Ciszterci Apátság kormányzóperjelévé.

Müller Anikó Hanga

Bernát atya Pécsett született, itt végezte az általános iskolát, majd a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában érettségizett. Ugyancsak Pécsett szerzett műszaki informatikából diplomát, ezt követően lépett be a rendbe, 2001-ben. A noviciátus után teológiai tanulmányait a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán végezte, mellyel párhuzamosan informatika tanári végzettséget szerzett. 2008-ban szentelték pappá.

Bérczi Bernát atya júliustól tölti be a kormányzóperjel tisztséget
Fotó: a szerző

– Minden, a rendbe belépő szerzetes számára alapkövetelmény – ha van rá képessége, vagy elhivatottsága – hogy tanítson a gimnáziumainkban. Az ideális, ha két szakot tud vinni, alapvető a hittan, a másik egy világi szak. Az esetemben ez az informatika volt. Miután minden tanulmányomat befejeztem, 2008 óta láttam el rendi feladatokat, melyek sokrétűek voltak. A zirci apátság informatikusa voltam, jó ideig pályázati ügyekért feleltem, ezek egyike volt a középkori apátság romjainak feltárása, helyreállítása. Lékai Jusztin atya halála után én vittem tovább az apátság homlokzatát, előkertjét megújító, a Ciszterci Látogatóközpont alapítását megvalósító projektet. Ezzel párhuzamosan két évig igazgatója voltam a Szent Bernát Idősek Otthonának. 2011-től a Ciszterci Iskolai Főhatóság oktatási igazgatójaként négy közép- és egy általános iskola oktatási ügyeit fogtam össze. 2012-ben kerültem vissza szülővárosomba, egykori középiskolámban tanítottam hittant, informatikát és végeztem a lelkipásztori feladatokat, sokan megkerestek lelki tanácsért is, vagy csak egyszerűen egy beszélgetés kedvéért, mondta Bernát atya.

A Zirc Apátság legfőbb elöljárója az apát – megelőzve a perjelt – akit hat évre választanak. Dékány Sixtus apát megbízatása a hat év elteltével 2017 év elején lejárt, majd rövid átmeneti idő után Mauro Giuseppe Lepori, a Ciszterci Rend generálisapátja elfogadta Sixtus atya lemondását, meghallgatva az egész közösséget, engem nevezett ki kormányzóperjelnek, mely egy évre szól. Ugyanazok a feladataim, jogköröm, felelősségem, mint az apátnak, a külső jegyek, és a cím más, valamint a megbízás nem hat, hanem egy évre szól. Ennek letelte után a generális apát újra meghallgatja a szerzetesi közösségünket, s vagy meghosszabbítja ezt a folyamatot, vagy kiírja az apátválasztást, mondta a kormányzóperjel.

Az egyházi világot, a renddel kapcsolatban lévő intézményeket, közösségeket, a bakonyi kisvárosban élő vallásos és nem hívő embereket egyaránt foglalkoztatja a kérdés, a változások hogy érintik őket. Erről a következőképpen nyilatkozott Bérczi Bernát atya:

– A vezetőváltás semmilyen téren nem jelent változást az elkötelezettségeinkben, a belső ügyek nem érintik az apátság eddigi feladat- és szerepvállalásának módosulását. Ugyanúgy elkötelezettek vagyunk az iskolák, a lelkipásztori és plébániai szolgálat mellett, az eddigiekhez hasonlóan szeretettel fogadjuk és hívjuk a turistákat, hogy részesedjenek abban a történelmi és kulturális gazdagságban, ami több mint nyolcszáz éve jelen van Zircen. Elkötelezettek vagyunk a várossal való eddigi jó kapcsolattartásban is. Jelenleg az apátság új vezetése egy állapotfelmérő helyzetben van, melyben áttekintjük, melyek azok a pontok, feladatok, kötelezettségvállalások, amik jól működnek és melyek azok, amiket fejleszteni kell. Annyi bizonyos, eddigi feladatainkat továbbra is felvállaljuk és elvégezzük, illetve a jövőben is nyitottak vagyunk az építő együttműködésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!