Hírek

2016.05.29. 12:01

Benépesült a Balaton - Az emberek élvezték a napot, a bátrabbak a vizet is

Megyei körkép - Bár még kicsit korai, de azért mégis megkezdődött a strandszezon a Balatonon, a hétvégén több fürdőhely is kinyitotta kapuit az északi parton.

Kekk Sára

A sokak által várva várt hétvégén, a korai északi parti strandok megnyitották kapuikat a látogatók előtt. A jó időnek köszönhetően sokan voltak olyan bátrak, hogy testközelből kipróbálták a nyitás napján a víz hőmérsékletét. Többek között Alsóörsön is a községi strandon, a korai szezonnak megfelelően, mondhatni átlagos vendégszámmal.

Major József, a strand gondnoka lapunknak elmondta, körülbelül 400-450 fővel nyitották a szezont. Ez nem is meglepő, hiszen idén is számos újítással készültek.

- Még a jövő héten tizennyolc új, széles árnyékolót telepítünk a strand területén, felújítottuk a zuhanyzókat és a kézilabdapályát, 100 köbméter homokkal. Egy dolog nem változott csak a strandon: 2012 óta ugyanazokkal a belépő árakkal dolgozunk - mondta el a Major József. A számos szolgáltatás - például a sportpályák, a természetesen árnyékolt játszótér, a gyermekpagony, a mediterrán gyermekpancsoló öböl és az értékmegőrző - mellett az sem hátrány, hogy gyakorlatilag a strand bejáratánál található a parkoló, de ha ott nem férnének el a kocsik, pár száz méteren belül, több helyen is van lehetőség az ingyenes parkolásra.

Idén a csopaki strand is május 28-án nyitott hivatalosan, de előrelátóan a kasszák már május elsejétől várták a csopaki lakosokat és üdülőtulajdonosokat, akik bérletet szerettek volna váltani, hogy elkerüljék a nyári sorban állást. Az idei árak minimálisan térnek el a tavalyiaktól, mindegyik típusnál egy keveset emeltek, van viszont délutáni jegy, ami olcsóbb a napjegynél. Hat év alatt ingyenes a belépés. Ráadásul nem véletlenül kedvelt a környékbeliek körében a csopaki strand, hiszen azon túl, hogy éjjel-nappal nyitva van, a gyerekeknek és felnőtteknek is akad itt minden, ami kell.

- Régóta kedvenc helyünk a balatonfűzfői strand - mondta Groszvald Attila, aki nyaranta, családjával, amikor csak lehet a Balaton felé veszi az irányt. Hozzátette, azért is ragaszkodnak ennyire a Föveny Strandhoz, mert nagyon családias és rendezett. Nem meglepő, hogy sokaknak hasonló a véleménye, hiszen a 2013-as felújításnak, parkosításnak és a virágosításnak hála, kellemes környezetet alakított ki az önkormányzat. Ráadásul mind a strand főépülete, mind az abban található helyiségek megfelelnek a kisgyermekes családok és a mozgáskorlátozottak igényeinek. Az árak pedig balatoni viszonylatban is igen kedvezőek.

Balatonfüreden is a tervezettnél korábban nyitottak a strandok. A Kisfaludy strandot a tavalyi árakon lehet majd látogatni, megmarad a füredi lakosok számára kedvezményes bérlet is. Az Esterházy strandon a főszezontól várhatóan kissé emelik a felnőtt belépők árát. Viszont idéntől mindkét strandon az okos telefonos alkalmazással sorban állás nélkül lehet majd megvásárolni a jegyeket. A parkolás is marad a régiben, a Kisfaludy strandnál ingyenes, nagy befogadóképességű parkoló várja a strandolókat.

Természetesen a büfések számára is kedvező volt a kora nyári időjárással együtt járó strandnyitás. Lángi György, alsóörsi büfétulajdonos lapunknak elmondta, reméli az idei szezon legalább olyan jó lesz, mint a tavalyi, már a strand első hivatalos nyitvatartási napja is jól zárult számukra.

- A kora nyári szezonnak megfelelő vendégszámunk volt a hétvégén. Már most látszik, hogy az előző évekhez hasonlóan a lángos és a palacsinta lesz a vendégeink kedvence. A korai nyitás ellenére sok volt a látogató - mondta György.

A fagylaltozót családi vállalkozásban üzemeltető Nagy Zsolt közölte, ha a tavalyi nyárhoz hasonló időjárást sikerül idén is kifogniuk, akkor remek szezont zárhatnak. Hozzátette, felkészülve várták a strandnyitást, az első napon sem hiányzott semmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!