Hírek

2017.01.22. 15:24

Bemutatkoztak a kispincészetek

Somlószőlős - Elkötelezettek vagyunk abban, hogy csak minőségi borok kerülhetnek ki Somlóról - hangsúlyozta Kiss János polgármester a Somlói Dűlők Egyesülete Vince-napi rendezvényén.

Penk Tímea

A tavaly elsőként megrendezett programmal hagyományt teremtettek a Somló szőlősgazdái.

- A pozitív visszajelzések megerősítették egyesületünket abban, hogy szükség van az ilyen rendezvényekre, ahol bemutatkozhatnak a gazdák és minősíthetik boraikat - ismertette Balogh Zsuzsa egyesületi elnök, a program főszervezője. Elmondta, hogy a délelőtti kiránduláson körülbelül ötvenen vettek részt. A túrázók három turnusban hömpölyögtek a hegyen, hat pince fogadta őket. Megkóstolhatták a borokat és megismerkedhettek a gazdákkal, ami a rendezvény fő célja. A délutáni program a somlószőlősi művelődési házban folytatódott. Kiss János polgármester köszöntője után Juhász Dénes evangélikus lelkész beszélt a szőlőművelésről és a bortermelésről, Mózes könyvét idézte, valamint felelevenítette saját gyermekkorát. Az istentisztelet után megáldotta a gazdákat és a rendezvény minden résztvevőjét. Balogh Zsuzsa megköszönte mindazok fáradozásait, akik részt vettek a program létrejöttében, majd Marton László koordinálta a borversenyt, melyre az egyesületi tagok neveztek tavalyi boraikkal. Barcza Bálint, Kis Tamás, Tóth Péter, Györgykovács Imre, Szeremley László, Kecze Zoltán bírálta a borokat, de a szakmai zsűrin kívül a vendégeket is pontozhattak. A huszonkét bor között volt rizling, juhfark, furmint, cuvée, hárslevelű. Bogdán Jenő és Zsoldos László terméke ért el kiemelkedő eredményt.

Wikker Attila irányításával készült bográcsos káposztás-babos csülök vacsorát kínáltak. Az est jó hangulatát szolgálta Zsoldos László a komédiájával és Szabó Zoltán a karikatúráival. A helyiséget az Ajkai Fotóklub Somlón készített munkái díszítették.

A mulatságot a magyar nép- és bordalokat rockos és elektronikus feldolgozásban megszólaltató együttes, a Balkan Fanatik koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!