Hírek

2017.08.12. 12:31

Bemutatkozik a nagyteveli Napsugár Nyugdíjas Egyesület

Nagytevel – A falu kulturális életében, hagyományőrzésében óriási szerepet vállaló helyi nyugdíjasklub kórusa nyáron lemez formájában örökítette meg énekeit az utókornak.

Laskovics Márió

A Pápától nyolc kilométerre, a Bakonyalján található 580 lelkes Nagytevelen nagy figyelmet fordítanak a hagyományápolásra. Ennek ékes bizonyítéka a 2001-ben a maguk és környezetük szórakoztatása, a kultúra- és a hagyományőrzés céljából létrehozott Napsugár/Sonnenschein Nyugdíjas Egyesület. Major Lászlóné elnök és Wurm Ferencné kórusvezető elmondták, hogy jelenleg tizenöt-húsz taggal működik az egyesület, melynek kórusa idén nyáron válogatáslemezt készített.

A Napsugár Nyugdíjas Egyesület korábbi és jelenlegi elnöke: Wurm Ferencné és Major Lászlóné

Beszámoltak róla, hogy megalakulásuk óta nagyon sok meghívásnak tettek már eleget a környékről, sőt, időnként messzebb is eljutnak. Általában kétévente látogatnak testvértelepülésükre, a Tolna megyei Tevelre, ahol a helyiekkel dalokat cserélnek, és közösen is eléneklik az újonnan megtanult nótákat. Illetve a dalcsokron túl előadják verseiket, valamint vidám jeleneteiket, melyeknek „nagy keletjük van”.

Wurm Ferencné kórusvezető az énekkar fellépő ruhájában, a klubhelyiség falán található emléklapjaik előtt

- Legutóbb az ottani Hősök parkjában léptünk fel. Csodálatos érzés, amikor a két énekkar, negyven-ötven fő együtt dalol, gyönyörűen szól. Az ő kórusuk nagyobb létszámú, és több férfi taggal bír. Ugyanakkor büszkék vagyunk a négy férfi énekkarosunkra, mert kellemes baritonjukkal kiegészítik a lágyabb női hangokat, és széppé varázsolják énekeinket – fűzték hozzá.

A kórus júniusban a Nagytevelen rendezett Járási Civil Fesztiválon is fellépett

Működésükkel kapcsolatban, repertoárjuk felépítéséről elmondták, tele vannak ötletekkel. Egyrészt internetről gyűjtik az anyagot, másrészt régi hagyományokat próbálnak feleleveníteni. Büszkék arra, hogy az őszi szüreti mulatságot sikerült életre hívniuk a faluban. Minden évben hagyományőrző farsangi est keretében bemutatnak egy adott szokást a tornatermet megtöltő, vegyes korosztályú közönségnek. Színpadra vitték már a sváb lakodalmat, a tollfosztást, a kukoricamorzsolást, a fonó életét. Olykor életre kel általuk az igazán autentikus, jó ízesen, tájszólással beszélő öreganyó karaktere is. Kórusuk régi bakonyi, illetve német nemzetiségi dalokból válogat. Továbbá a temetéseken közreműködnek egyházi énekkel. Főleg a katolikus szertartásokon, azonban felkérésre a protestáns felekezetűek búcsúztatásán is részt vesznek. A helyi közösségi házban saját klubhelyiséggel rendelkeznek, ott próbálnak keddenként. Megalakulásuk óta rendszeresen szerepet vállalnak a strand takarításában, díszítik a templomot, szépítik a falu tereit, köszöntik az idős születésnaposokat. Szívesen végzik ezeket, mert a próbákon kívül ilyenkor is együtt lehet a közösség.

Egy korábbi fotó az egyesület akkor még 23 tagú énekkaráról a lemezfelvétel helyszínén várhatóan még augusztusban elkészül

Megosztották, hogy az elmúlt hetekben lemezfelvételt készítettek tizenkét válogatott énekükből. 2007-ben már rögzítettek négyet, de egészségügyi okokból akkor leállt a folyamat. Egészen mostanáig. Gondolták, hogy tényleg itt az ideje a fellépéseiken nagy tapsot, dicséretet érdemlő dalcsokor megörökítésének. Kiemelték, a nyár folyamán a férfiak is derekasan kivették a részüket a felkészülésből. A felvételeket a közösségi ház dísztermében Obermajer András és fia, Dániel rögzítette, s már csak az utómunkálatok vannak hátra. Várhatóan még augusztusban elkészül a lemez, amiből szeretnének példányokat adni a támogatóiknak, így az egyesületükkel jó kapcsolatot ápoló civil szervezeteknek, s a helyi önkormányzatnak.

- A bevezető szöveg után felsoroljuk tagjainkat, a dalok után pedig egy vers zárja a lemezt. Egyelőre nem foglalkozunk azzal, hogyan terjeszthetnénk a nagyközönség elé. A lényeg, hogy jó minőségben maradjanak fenn énekeink az utókor számára – jegyezték meg.

Kissé kedvetlenül tették hozzá, hogy habár van egypár aktív korú pártoló tagjuk, mégis nagy szükségük volna a fiatalok segítségére. Jó volna, ha értékeik továbbviteléhez érkezne utánpótlás. Tehát nem csak a nyugdíjasokat fogadják szívesen az egyesület kórusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!