Hírek

2017.01.15. 21:17

Bekeményítenek a biztosítók, ha ittasan vagy bedrogozva vezet a károkozó

Az alkoholos vagy drogos befolyásoltság alatt okozott balesetet már a biztosítók is szigorúbban veszik.

Piltman-Horváth Barbara

A személyi sérüléssel járó balesetek közel 10 százalékát ittas sofőrök okozzák. A biztosítók ezentúl keményebben lépnek fel az ilyen esetekben.

Az egyik független biztosítási alkusz tájékoztatása szerint az eddigi másfél millió helyett idén akár ötmillió forintot is behajthat a biztosító azon az autóson, aki alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz nagy anyagi kárral járó balesetet.

Érdemes tudni, hogy hiába van cascója a vétkes sofőrnek, ha befolyásoltság alatt állt, a biztosító nem köteles kifizetni az okozott kárt. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén pedig akár a kártérítés visszafizetését is követelheti az ittas sofőrtől.

2016. július elsejétől az alkoholos befolyásoltság mértékétől függetlenül jogosult a biztosító visszakövetelni a károsult részére kifizetett kártérítést, míg korábban erre csak 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint esetén volt lehetőség.

Nem érdemes kockáztatni vagy vagánykodni, ha csak egy pohár sört is ittunk, inkább ne üljünk autóba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!