Hírek

2017.01.07. 13:44

Befagyott a Belső tó – sokan korcsolyáznak

Tihany - Szombaton délelőtt 10 órától hivatalosan is lehetett korcsolyázni a körülbelül 13 centiméter vastag jégen. A ragyogó napsütésben a mínusz hét fok ellenére sokan húztak korcsolyát a Belső-tavon.

Molnár Sándor

Németh Zoltán Agárdról érkezett egy házi készítésű jégszörffel. – Hátul két korcsolya van, elöl pedig egy gördeszka-felfüggesztés, hogy irányítani tudjam. A vitorla a szokásos nyári szörfvitorla.

Németh Zoltán Agárdról jégszörfözni jött a Belső-tóra Fotó: Molnár Sándor

Tegnap a Velencei-tavon voltam, ott már két-három napja lehet szörfözni. Brutálisan jó az itteni jég – tudom meg Zoltántól.

Fotó: Molnár Sándor

Kicsi távolabb, a tó közepén egy hatfős csapat jégkorongozni készül. Éppen a kapukat jelölik ki a levetett edzőcipők segítségével.

– Ketten Almádiból érkeztünk, a srácok meg Paloznakról. Hallottuk, hogy itt a legvastagabb a jég a környéken, ezért lejöttünk. Hétfőn már voltunk itt, de akkor még nagyon vékony, öt centis volt. Láttuk az időjárás előrejelzést és biztosra mentünk. Tudtuk, hogy befagy, mert mínusz tíz fokban hamar hízik a jég. Páran rendszeresen hokizunk amatőr csapatban, a többiek meg a játék szeretete miatt vannak itt – meséli Kállay Dániel.

Kicsi a világ mondhatnám, mert a fogorvosom korcsolyázik felém néhány perccel később.

Takács Gábor 20 év után húzott korcsolyát Fotó: Molnár Sándor

– A Facebook-on láttuk, hogy befagyott a tó és itt nem törte össze a szél a jeget, ezért kijöttünk. Süt a nap, picit hideg van, de azért felvettük a korcsolyát. Nagyjából 20 éve nem volt a lábamon, kicsit félek is, hogy el fogok esni. Szerintem jó a hangulat és úgy látszik, hogy nagyon sok embert vonz ez a téli program – mondja a veszprémi Takács Gábor.

Csúszkálok tovább a jégen és örömmel állapítom meg, hogy mindenféle korosztályt előcsalt a jégtakaró. Találkozom korcsolyázva babakocsit toló anyukákkal, akik a baba levegőztetését kapcsolták össze egy kis testmozgással, de itt vannak a hetvenévesek is, akik vidáman sétálgatnak és beszélgetnek a befagyott tavon.

Egedi Tamás két gyerkőccel érkezett Pestről Fotó: Molnár Sándor

Egy apuka korcsolyával a lábán, szánkón húzza két kisfiát. – A családból hallotta valaki, hogy itt már jó minőségű a jég. Szép a környezet és meg akartuk nézni a Balatont. Pár órát maradunk, élvezzük a napsütést, ebédelünk és megyünk haza – avat be a családi programba Egedi Tamás, aki Pestről érkezett.

A tűzoltók is ügyelnek a biztonságra Fotó: Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

Hazafelé menet egy félórára még megálltam Balatonfüreden.

Verőfényes napsütés és mínusz hét fok ott is, viszont a jég alkalmatlan a sportolásra, így csak egy kellemes séta, forralt bor, velős piritós és a telelő madarak nézegetése jutott a turistáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!