Hírek

2015.05.29. 16:06

Bedurrantottak a tataiak

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár T-72-es harckocsijai és aknavetősei vették tűz alá a bakonyi „0” ponti lőteret az elmúlt napokban, hogy végrehajtsák a kiképzési tervüknek megfelelően az éleslövészeti feladataikat.

Balogh Ákos

Bár a java még csak ez után jön, a többhetes kitelepülésük alatt ugyanis részt vesznek az idei egyik legnagyobb, Capable Logistician 2015 elnevezésű hadgyakorlaton is.

Hatalmas füsttel párosuló, mély, erőteljes morajlás, remegő föld jelzi, hogy hamarosan a tüzelőállásokba érkeznek a több mint 40 tonnás vasszörnyek, a T-72-es harckocsik a Gyulafirátót melletti „0” ponti lőtéren, hogy végrehajtsák a napi feladatukat, mely természetesen nem más, mint éleslövészet a fedélzeti fegyverekkel. A 125 mm-es harckocsiágyúval, a 7.62 mm-es és 12.7 mm-es fedélzeti géppuskákkal történő belövési és lőfeladatok végrehajtása mellett a nap talán legérdekesebb művelete, és egyben igen ritka pillanatok egyike az úgynevezett vízlövés volt.

Hogy mi is az a vízlövés, arról Susa László törzsőrmester, harckocsi parancsnok tájékoztatta újságunkat. A tati dandár 11. Harckocsi Zászlóaljának tiszthelyettese elmondta – a vízlövést azért kell végrehajtani, mert a harckocsin a folyadékféket kicserélték, és így ellenőrzik, hogy üzemképes-e, üzembiztos-e az ágyú. Azt vizsgálják, hogy a beépített eszköz megfelelően csökkenti-e az ágyú hátrasiklását a lövés után. Szabályzatok alapján a cső hátracsúszása 240-320mm-ig megfelelő, ekkor használható biztonságosan az eszköz.

Susa törzsőrmester elárulta azt is, nem csak nevében vízlövés a vízlövés, ugyanis ilyenkor speciális töltetet helyeznek az ágyúcsőbe, majd egy rendszeresített gránát súlyának – megközelítőleg 30 kg – megfelelő vizet öntenek a csőbe. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag az ágyúcső minden hibája, vagy épp általában hibamentessége megállapítható akárcsak a jelenleg vizsgált harckocsik esetében.

A lőtér „másik végében”, szintén Tatáról érkező katonák gyakorlatoztak Sákán András hadnagy, az 1. Lövész Zászlóalj, 1. Támogató Szakasz szakaszparancsnokának irányítása alatt. Ők most először gyakorolhattak az újonnan hadrendbe állított 60 mm-es Expal típusú aknavetőikkel, amik, mint azt a hadnagy elmondta – sokkal jobbak mint a 82 mm-es eddig használt aknavetőink, jobb és gyorsabb az irányzása, könnyebb a kezelése és a kis súlyából adódóan a mozgatása is, a gránát pedig lényegesebben jobb hatásfokkal rendelkezik a mostani tűzfeladatok tapasztalatai alapján, mint az öreg nyolcvanketteseké

Az elkövetkezendő hetekben tehát fokozott zajterhelésre számíthatnak a környék lakói, melyért a honvédség ezúton is elnézésüket és megértésüket kéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!