Hírek

2017.07.12. 18:33

Barackszezon - Több, mint 10 hektáron termelnek barackot

VESZPRÉM/SZABADSÁGPUSZTA - Több, mint 10 hektáron termel barackot Veszprémi Mg Zrt. Az érési sorban hat magyar és egy francia fajta szerepel., a korai fajtákkal most kezdték a szedést.

Sági Ági

A sárgabarack az egyik legigényesebb gyümölcsfa faj, kórokozókra fogékony, víz és tápanyagigényes. Mediterrán növény, Magyarország a termesztés északi határán van. Mindig is prémium gyümölcsnek számított, bolti ára tartósan magas. Termeszteni sem könnyű, mindent meg kell adni neki, és évente kell metszeni is. Ha minden optimális, akkor is ritka a 15 év fölötti termőidő.

- Ez az ültetvény 14 éves, de már gondolkodunk, hogy milyen technológiával és fajtákkal telepítsük újra, ha ezt már ki kell szedni - mondja Lengyel Kálmán a Veszprémi Mg. Zrt. gyümölcstermesztési ágazatvezetője.

Vannak olyan ültetvények, melyeken folyamatosan pótolják a kieső fákat, itt megmaradnak a foghíjak, majd inkább egyszerre változtatnak az egészen.

- Több nehézség is van a kajszinál - folytatja a szakember - egyrészt a magyar fajták nem pultállóak, ezeknél fogyasztási célú exporttal nem lehet számolni. Nagyon heterogén, elhúzódó az érés is. Itt 3-4 alkalommal is szedünk egy fát, de lehetne ennél többször is, hogy kevesebb legyen a veszteség. A lombkorona alakja is olyan, hogy létrára kell mászni, és vannak nehezebben hozzáférhető részei.

Hatalmas probléma a munkaerőhiány. A fákat kézzel kell szedni, és nyolc órában, hőségben ez nem könnyű munka, nehéz rá megfelelő munkaerőt találni. Termés szempontjából jó év az idei, nagyon korán és gyorsan levirágoztak a fák, és jól termékenyültek a virágok. Inkább a túl nagy termés okoz kisebb gondot, hiszen ilyenkor célszerű ritkítani, de ezt is csak kézzel lehet.

Sajnos június 10-én érte jégkár is az ültetvényt, de a jégesőt követő időjárás, és persze a növényvédelem miatt, ez a kár apró küllemi hibává zsugorodott. a barackon. Bár a magyar piac csak kevéssé termel Nyugat- Európának az árakat mégis az európai piac befolyásolja. Itthon nagyjából akkor kezd érni a kajszi, amikor Dél - Európában vége a szezonnak, és az ottani szezonvégi árak alakítják a hazai kezdőárakat.

Az utóbbi évtizedben Dél- Európában sok kajszi-ültetvényt teleptettek, megnőtt a termésmennyiség, csökkentek az árak. Bár volt egy - két kiugróan alacsony ár is, a piac 80 euro centet- körülbelül 250 forintot adott egy kilogramm kajsziért. Ez persze az elsődleges, termelőnek fizetett ár, a boltokban ez a barack 600 forintos kilónkénti áron vásárolható meg.

- Nekünk szerencsénk, hogy itt a szabadságpusztai telepen közvetlenül tudunk értékesíteni a lakosságnak, ez jól bejáratott, sokan ismerik. Azért 10 hektár termését nem viszik el, a barack egy részét egy hűtőháznak adjuk. Ott mélyhűtött felezett terméket készítenek belőle, ezt lehet később megvenni a multiknál- fejezte be Lengyel Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!