Hírek

2014.03.24. 13:35

Tóth-Baranyi Antal a legtöbb balatoni képeslap tulajdonosa

Amióta a képeslapok megjelentek, azóta nemcsak üdvözletekre használják, hanem szenvedélyesen gyűjtik is őket.

Kellei György

Magyarországon a millennium évétől jött divatba postai küldésük. Kezdetben díszesek, esztétikusak voltak, nem csoda, hogy elrakták, megőrizték őket.

- A tudatos, tematikus helytörténeti gyűjtés és feldolgozás később kezdődött el, amikor a tárolt képi információ megváltozott a valóságban, vagy eltűnt az ábrázolt objektum – mondja Tóth-Baranyi Antal agrármérnök, főállású halász. A Siófokon élő mérnök és fotós, négy gyermek édesapja, nemrégen múlt 60 éves. A legnagyobb Balaton-tematikájú képes levelezőlap gyűjtemény tulajdonosa, 20 ezer darabos kollekciójából körülbelül 10 ezer a tóval kapcsolatos. Országos viszonylatban az egyik legjelentősebb képeslapgyűjtőként tartják számon.

Tóth-Baranyi Antal agrármérnök 20 ezer darabos kollekciójából körülbelül 10 ezer a tóval kapcsolatos. (Fotó: Tóth-Baranyi Zsófia)

A kiskunhalasi születésű Tóth-Baranyi már ötödikes diákként kedvet kapott a gyűjtéshez, anyai nagynénje ugyanis egy éven keresztül rendszeresen elküldte neki a megjelent magyar bélyegeket. Azóta elrakott mindent, ami a keze ügyébe került, a csokoládépapíroktól kezdve a szalvétákig, gyufacímkékig. Amikor felismerte, hogy egy-egy témakörben érdekes apróságokra bukkanhat, tervszerűen kezdte beszerezni a ma már kuriózumnak tekinthető tárgyakat. Az iskolával kapcsolatos anyaga figyelemre méltó: 100 doboz tollhegye és 80 tollszára van, de ceruzák, hegyezők, palatáblák, tintásüvegek és tankönyvek, füzetek is megtalálhatók benne. Fenyőfadíszek ezreit is őrzi.

– A képeslapok szisztematikus gyűjtése viszonylag új keletű szenvedély nálam, talán húsz éve kezdtem el – említi -, noha már gyerekkoromban is vonzódtam hozzájuk. Tetszettek a domború nyomású, századfordulós képeslapok, ezért először a karácsonyiakra koncentráltam. Gyűjteményemet budapesti börzéken igyekeztem bővíteni, de a Magyarországon beinduló árveréseken is komoly készletekhez, rendszerezett képeslapokhoz jutottam. Itt találkoztam először értékes, tetszetős siófoki darabokkal. Ettől kezdve nem volt megállás, ahol csak lehetett, siófoki és balatoni képeslapokat kerestem. Orvos húgom szerint tárgyfüggő vagyok. Ez igaz lehet, hiszen a szép dolgok rabul ejtenek, de a jó értelmű szerzés is a véremben van.

Egy arácsi lap a gyűjteményből (Fotó: Tóth-Baranyi Zsófia)

Tóth-Baranyi Antal öt évet várt egy siófoki litográfiára, amely kerékpározó férfit ábrázol, aki mellett az akkori település képei láthatók. Majd' megveszett, hogy megszerezze. Végül egy árverésen vásárolta meg. Ma már öt darab tulajdonosa. A balatonfűzfői Vágfalvi Ottó és a siófoki Csiszár Elek festőművészek alkotásai is láthatók otthonában.

Önálló, reprezentatív kötete képeslapgyűjteményéből Siófok – pillantás a múltba címmel jelent meg. Kollekciójának darabjai helytörténeti, köztük füredi, révfülöpi kiadványok oldalait díszítik.

Tóth-Baranyi két alkalommal országos tárlaton vett részt, ahol arany diplomát kapott. Önálló kiállításokon is bemutatkozott. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész így méltatta gyűjteményét a siófoki múzeumban: ” ezek Cliónak, a történetírás múzsájának lábnyomai. Mi vagyunk a címzettek, a mi múltunk ez, amit akkor észre sem vettünk, és ma úgy bámulunk rájuk, mint egy örökre távozott kedves érintésének emlékeire. A közhelyes sorok mindegyike egy-egy ablak, amelyen bepillantunk régvolt életekbe.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!