Hírek

2015.07.31. 19:02

Balatoni borok versenyeztek, kiemelkedett az olaszrizling

Badacsonytomaj - A balatonboglári Légli Ottó borász nyerte el a Balatoni Borok Mestere címet a hat év kihagyás után ismét megrendezett Balatoni Borok Versenyén.

Marton Attila

A megmérettetés ünnepélyes eredményhirdetését a Badacsonyi Borhetek keretében rendezték pénteken. A versenyre a Balaton Borrégió hat borvidékének negyvenkét termelője több mint száz bort nevezett be, a szakmai zsűri értékelése alapján huszonhét aranyat, két nagy aranyérmet osztottak ki.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, a borkedvelőknek időnként el kell zarándokolnia arra a vidékre, ahol az termett, annak érdekében, hogy a hely szellemét megérezzék.

Az 1989-ben újjáalakult Balatoni Szövetség 1997-től 2008-ig rendezett tizenkét alkalommal borversenyt, idézte fel Balassa Balázs, a szövetség elnöke. Hozzátette, idén negyvenkét balatoni termelő 104 bort nevezett a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében rendezett versenyre.

A Balatoni Borok Mestere címet a balatonboglári Légli Szőlőbirtok és Borászat kapta a 2013-as Rajnai Rizling borával. Az eredményhirdetésen két nagyarany minősítést osztottak ki, a Balaton-felvidéki borvidéken gazdálkodó Papp Ferenc 2013-as évjáratú jégborával, míg a zalai borvidéki Bezerics Borászat egy késői szüretelésű, 2011-es évjáratú cserszegi fűszeressel érdemelte ki az elismerést. A nedűket a szakértőkből álló bizottság száz pontos bírálati módszerrel bírálta Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Igazgatóságának vezetésével. A szakmai zsűri értékelése szerint további huszonhét bor arany, ötvenhárom bor ezüst, húsz bor pedig bronzminősítést kapott.

Wolf Sándor borbíráló elmondta, az értékelések irányadók lehetnek a vásárlók számára is. A szakember felhívta a figyelmet, a huszonhét, arany elismerést kiérdemelt bor közül tizenkettő olaszrizling volt. A versenyen szereplő borok nagyjából háromnegyede a fehér fajták közül került ki, mellettük akadt néhány vörösborfajta, rozék, jégborok és pezsgő is.

A Balatoni Szövetség a Balatoni Borrégió hegyközségeivel közösen szervezte és bonyolította le a borversenyt, amelyre a Balatoni Borrégió hegyközségeinek regisztrált tagjai azokkal a borokkal, amelyek korábbi borvidéki és hegyközségi versenyen arany vagy ezüstérmet szereztek. A benevezett boroknak a borrégió hat borvidékének (Balatonfüred-Csopaki, Badacsonyi, Balaton-felvidéki, Zalai, Balatonboglári, Nagy-Somlói) valamelyikéről kellett származniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!