Hírek

2017.04.11. 14:19

Süteményt kaptak versért cserébe Balatonfüreden

Balatonfüred – Öt forintért lehetett kuglert kapni és majomkenyérből is kóstolhatott az, aki a költészet napján az egyik balatonfüredi édességboltba látogatott.

Sági Ági

Sokan voltak ilyenek, sőt egy iskola is elhozta két osztályát, hogy versért cserébe a gyerekek süteményezzenek.

A kugler József Attila egy korai versében szerepel, az ifjú költő erről az édességről ábrándozik: „ De szeretnék gazdag lenni, Egyszer libasültet enni, Jó ruhába járni, kelni, S öt forintér kuglert venni.

- A kuglert ma minyonnak hívjuk. Az eredetileg francia süteményt az 1870-es években Kugler Henrik honosított meg Budapesten. A neve még az 1920-as években is kugler volt, ezután terjedt el a franciás név. A 60-as években 1 forintért lehetett egy kuglert venni a cukrászdákban, József Attila 5 forintot is szeretett volna erre az édességre költeni, ezért az összegért jó sok süteményt kapott volna- mondta el lapunknak Patakfalvi Andrea a Trüffel Bár tulajdonosa.

Fotó: Sági Ági

Az akció megmozgatta a pécselyi Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola diákjait is, akik nagyon készültek a költészet- napi cukrászda-látogatásra. A gyerekek a süteményezés előtt verset mondtak.

- Nagyon örülünk az ilyen kezdeményezéseknek, mi igyekszünk egyébként is rendhagyó órákat tartani. Erre az alkalomra a gyerekek önállóan készültek és mindenki elhozta a kedvenc versét. Amikor meghallották, hogy József Attila fiatalabb volt, mint ők most, azonnal versírásba kezdtek. Nagyon jó érzés volt, hogy az egyébként nagyon félénk gyerekeink is elmerték mondani a verseiket- mondta Simon Katalin tanító.

A gyerekek verseltek József Attilától, Kányádi Sándortól, Tamkó Sirató Károlytol, Kormos Istvántól, Szabó Lőrinctől és Székely Magdától. Az egyik kisfiú édesanyja versét szavalta. A vers- Atinel Katalin verse így hangzott: Sütőtököt eszem köpöm, szanaszét a konyhakövön, sárga színe de jó móka, rákenem a kobakomra. Íze de édes, papi krémes, anya szerint egészséges, de az én véleményem róla, tojok most a vitaminra!

- Próbálunk olyan eseményeket szervezni, amikkel megszólíthatóak a gyerekek. Úgy gondoljuk, hogy sok gyerek azért nem szereti a verseket, mert nem jól mutatjuk meg nekik. Szerencsére egyre több pedagógus ismeri fel ezt, és jó vagy nem jó, de a gyerekek egy kis édességgel, pont úgy mint József Attila korában, most is motiválhatók. - mondta el Éskovács Péter a szervező Füred Kapitány Akciócsoport ötletgazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!