Hírek

2015.08.20. 10:45

Balatonfüred díszpolgára lett Melocco Miklós

Díszpolgári címet adományozott Melocco Miklósnak Balatonfüred városa. Az elismerést az augusztus 20-i városi ünnepségen vehette át a szobrászművész.

Prevics Éva

A laudációban elhangzott: a Kossuth -díjas művész régóta aktív szereplője a város kulturális életének. Ő alkotta Deák Ferenc emlékművét a Tagore sétányon 2004-ben. A következő évben munkásságát a település egyébként Kiss Ernő díjjal is utalmazta.

A szobrászművész Bóka István polgármestertől vehette át a díszpolgári címet, majd a mikrofonhoz lépve Arany János, Válasz Petőfinek című versének átköltésével köszönte meg az elismerést, melynek a Válasz Balatonfürednek címet adta. Hozzátette: Balatonfüred van Petőfi rangján, de abban nem biztos, hogy ő van- e Arany Jánosén.

Posztumusz Pro Urbe díjban részesült a tavaly ősszel ötven éves korában elhunyt Csincsi Ferenc, aki a füredi zeneiskola tanára és igazgatója, valamint a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarának karnagya volt.

Ugyanezt a díjat vehette át Müller István családja is a borász munkásságáért. Müller István szervezője volt az első helyi borhétnek is.

Az államalapítás ünnepén Tőkéczki László történész beszélt a Szent István téren. Azt mondta: az államalapítás betagolta az országot az európai népek közé. István kemény kézzel, sokak szerint kegyetlenül összefogta a magyarságot. Kultúrát adott és képessé tett az értékek megtartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!