Hírek

2017.07.13. 18:40

Szombaton kezdődnek a vizes világbajnokság versenyei a Balatonon

BALATONFÜRED - Mélygarázs, kamerarendszer, ingyen wifi, infrastrukturális fejlesztések. A vizes világbajnokság balatoni fejlesztései elkészültek, valódi mérleget azonban majd csak pár év múlva lehet vonni.

Sági Ági

- Összességében pozitívan kell értékelni a vizes világbajnokság kapcsán a balatonfüredi fejlesztéseket. Mindannyian tudjuk, hogy ez egy különleges esemény, ami különleges helyzetet teremtett. Napi szinten nyilván sok problémát okozott, de úgy gondolom, hosszú távon kell gondolkodni és együttvéve szemlélni a dolgokat - összegzi a felkészülést Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke.

Az építkezések természetesen megbolygatták a kisváros nyugodt hétköznapjait, de a világbajnokság kivitelezése és lebonyolítása rengeteg munkát adott a helyieknek. A városban ebben az időszakban egyébként sem szokott gond lenni a szobakiadással, nehéz lenne azt most megmondani, hogy a világverseny ezt mennyiben változtatta meg, esetleg tett hozzá.

- Az biztos, hogy a fürediek nagyon toleránsan és segítőkészen állnak a rendezvényhez. Mi megszoktuk itt a rengeteg rendezvényt, és ezeket a megfelelő hozzáállás nélkül máskor sem lehetne megvalósítani - folytatta Böröcz István, a füredi turisztikai egyesület elnöke. - Turisztikailag a legnagyobb veszteséget a Tagore sétány lezárása okozta. A Balatonnál csak két ilyen hosszú sétány van, nyilván sokan jönnek emiatt a városba. Volt néhány - az építkezések miatti - szálláslemondás is, de a számuk kezelhető maradt.

Konténerek, sátrak, kerítés - így néz ki most a Vitorlás tér Füreden
Fotó: Sági Ági

- A tévéközvetítések miatt biztos, hogy Füred ismertsége nőni fog, ha ezt marketingköltségben kellene megfizetni, az lehetetlen vállalkozás lenne - tette hozzá.

- Nálunk a 65-ből 46 szobát foglalt le a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség, később ugyan visszamondták a negyedét, de végül mégis feltöltötték, így elégedettek vagyunk - mondta el Rádóczy Andrea, a Hotel Silver igazgatója. A vb időpontmódosítása miatt maradt még július végére szabad kapacitásuk, de azt remélik, hogy a csúcsszezonban ezt is sikerül még értékesíteni. Ők a törzsvendégeiket előre értesítették, így egy részük már volt, másik részük pedig a vb és a masters rendezvényei közé időzítette a foglalását.

A nyílt vízi verseny füredi „arénája”. Megtelt szállodák, nyüzsgő sétálóutca, esténként borkóstoló és koncertek 
Fotó: Sági Ági

A szállodaigazgató szerint a városban vegyesek a visszajelzések. Vannak szállodavezetők, akik kiesésről számolnak be, mások elégedettek a foglalásokkal. A vizes világbajnokság előtt egy nappal már az edzések zajlanak. A beléptető rendszer működik, a területet záró kerítés nagy részét lemolinózták.

A lelátók fedése megtörtént, a wifi elindult, a kamerarendszer működik. A mélygarázsnál a növénytelepítés folyik, szombaton várhatóan már parkolni is lehet. Ha megoldható, a szervezők mégis azt javasolják, hogy a várható torlódások miatt a város külső részein található ingyenes parkolókat vegyék igénybe a Füredre érkezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!