Hírek

2017.02.25. 17:06

Eltemették a telet Balatonalmádiban

Balatonalmádi – A térségre jellemző népszokás felelevenítésével és balatoni fürdőzéssel mondtak búcsút a télidőnek.

Marton Attila

A hagyományos téltemetőt hatodszor rendezte meg a Pannónia Kulturális Központ, a mulatság ezúttal is nagy sikert aratott: a Szent Erzsébet ligetben százak várták délután, hogy ha rituálisan is, de véget vethessenek a télnek. A Litéri Zöldág Kulturális Egyesület tagjai ennek érdekében a Balaton-felvidéken és a Bakonyban hagyományos téltemető-tavaszváró népszokást elevenítettek fel.

A néptáncosok a sóhajok hídjától vonultak fel, s miközben a téltemetés helyszínére tartottak, rituális énekeket adtak elő és a népszokásnak megfelelően felöltöztették a menet elején magasba tartott kiszebábot. A móló előtti térre érve csíki táncokat adtak elő a meggyújtott máglya és kiszebáb körül, tudtuk meg Szabó Sándortól, a kulturális egyesület tagjától. A táncosok ezután körtáncba kezdtek, amelybe igyekeztek bevonni a közönséget is.

A néptáncosokat – akik között a legfiatalabbaktól kezdve az idősebbekig számos generáció képviseltette magát – Koncz Gergő prímás és zenésztársa kísérték. A műsor után Schirilla György és hét önként jelentkező – köztük egy hölgy – mártózott meg a néhány fokos Balatonban. A bátor fürdőzők összeálltak egy csoportkép erejéig a tóban, a többség azonban ezután inkább a part felé vette az irányt. Schirilla György, a nemzet rozmárja és egy lelkes követője azonban közel tíz percig úszkált még a Balatonban.

Az egész napos mulatság reggel disznóvágással kezdődött. Márkus Ferenc, egy vörösberényi halsütöde üzemeltetője és társai egy 170 és egy 120 kilogrammos jószágot dolgoztak fel. Pecsenyét, májas és véres hurkát, valamint kolbászt sütöttek, de készült csülök, kocsonya, orjaleves, töltött káposzta és babgulyás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!