Hírek

2017.02.18. 19:19

Balassi előtt tisztelgő hagyományőrzők

Salföld - Somogyi Győző türelme és kitartása tavaly hozott gyümölcsöt, amikor a Zrínyi emlékév alkalmából megjelent a Szigeti veszedelem című kötet, amelyet az ő, már évtizedek óta készülő rajzai illusztrálnak.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a szombati hagyományos Balassi napon Kovács István költő, műfordító az alkotó tárlatát megnyitva.

- Aki elolvas egy verset, a költő költőtársává válik. Amikor Zrínyi egyik versét elolvassuk, egy idő után elkezd megnyílni számunkra a vers. Zrínyi Miklós, a költő és a hadvezér is a kitartás mintaképei voltak, de ugyancsak annak a mintaképe Somogyi Győző. Néhány évtizede elkezdte rajzolni, illusztrálni a Szigeti veszedelmet, abban a reményben, hogy egyszer ezek a rajzok a Zrínyi kötet illusztrációiként is megjelennek majd. A könyv tavaly jelent meg Somogyi Győző illusztrációival, amelyek egy része most látható – mondta a több évtizede a településen élő Kovács István.

A tárlatot Kovács István író nyitotta meg a faluházban

A Bálint-nap apropóján és a Balassi-kutató író munkásságához is kötődő ünnepen szokás szerint délben hagyományőrző csoportok játszottak el egy látványos török-magyar összecsapást a kolostorromnál. A programot az önkormányzat támogatásával szervező Salföldi Kopjások Alapítvány tagjai mellett részt vettek az ország számos pontjáról érkezett, többek közt kapuvári, tatai, gyulakeszi hagyományőrzők. A szokás szerint lóháton érkező bakonyiak büszkén játszották a törökök szerepét, a tataiak hűek maradtak a janicsár öltözethez. Első ízben volt jelen a fővárosi Bornemissza János Hagyományőrség. A csatát követően a faluházban a Kopjások című filmet tekintették meg az érdeklődők a film készítőivel együtt, majd Balassi verseket és dalokat táncház zárta a napot.

Somogyi Győző és grafikái
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!