Hírek

2017.04.30. 13:50

Bakonyvasút - érték a jövőnek

Veszprém, Porva-Csesznek - Április utolsó hétvégéjén Porva-Cseszneken ismét megtelt a Bakony legkedveltebb kirándulóhelyének vasútállomása: a Bakonyvasút Napjára érkeztek bakancsos természetjárók, kirándulók. A turistaközpont helyszínre csak vonattal és gyalogosan érkezhetnek a turisták, hiszen az autós megközelítés a terepviszonyok miatt elég nehézkes.

Jákói Bernadett

- A millennium idején, 1896-ban épült vasúti pálya az egyetlen az országban, amely a magashegyi vasutakra jellemző technológiával épült. Tíz évvel ezelőtt még védtük a megszüntetésre ítélt Cuha völgyi vasutat és minden vonal menti ipartörténeti létesítményt, ma már a 2011-ben műemlékké nyilvánított pálya mentén itt, Porva-Cseszneken a bakonyi túra- és kirándulóközpontban rendhagyó,   vasúttörténeti kiállítás, valamint turistaház és büfé fogadja a kirándulókat.

Lehel Zsuzsanna törzsutas veszi át a nyereményét Trexler Máté a Bakonyvasút Szövetség alelnökétől

Ugyan a hagyományos gőzvontatású nosztalgiavonat idén technikai okok miatt elmaradt, de e helyett családi nap és vezetett túrák , erdei kalandjátékok, peron rajzverseny,  sőt az elmaradhatatlan hajtányozás színesítette a programot. –mondta el Bödecs Barnabás a Bakony vasút Szövetség elnöke. A rendezvényen megjelent Merci Miklós a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főosztályvezetője.

A megnyitón elhangzott, hogy a Múzeum nagy támogatója az ilyen kezdeményezéseknek, hiszen itt egy olyan összetartó civil közösség dolgozik, aki tudja, miért kell ezt az ipartörténetileg jelentős vasútvonalat a jövőnek megőrizni, fenntartani, üzemeltetni. Ez egy jó tapasztalat, miszerint a jövőben a két szervezet további együttműködése várható.

A Bakonyvasút Napján dr. Navracsiscs Tibor családjával érkezett a helyszínre, aki itt nem elsősorban politikusként, hanem családapai szerepben vett részt a programokon, gyermekeivel a hajtányt és a kalandparkot is kipróbálták. Köszöntőjében kiemelte, mennyire fontos a védett vasútvonal a kirándulóknak, szeretné, ha nemcsak nekünk, helyieknek, hanem az országnak, sőt Európának is fontos értéke maradhatna.

Az európaiságunk megőrzéséhez szükség van az önazonosságunk védelmére, amivel a számunkra fontos, a múltunkat képező örökségeket meg tudjuk őrizni, fenn tudjuk tartani a jövőnek. A Győr-Veszprém vasútvonal identitást erősítő tényező, amiben a Bakonyvasút Szövetségének is jelentős szerepe van, lesz, s bízva abban, hogy 2018 –ban a Kulturális Örökség Európai Éve programjaiban is helyet kaphat.

Az ünnepélyes köszöntőn dr. Navracsics Tibor (jobbra)  méltatta a Cuha völgyi bakonyi vasútvonal turisztikai szerepét is

Az ünnepélyes rendezvényen a Bakonyvasút Szövetség elnöksége átadta a télen meghirdetett törzs utas ajándék-akció nyereményeit is. Pintér Noémi (Tarjánpuszta) Lehel Zsuzsanna (Bakonyszentlászló) egy-egy hátizsákkal térhetett haza. Vutkáné Szitás Anikó (Bakonygyirót) ajándékutalványt nyert. Kállai Rezső (Tarjánpuszta) és a Szabó testvérek, Gabriella, Zsolt, Bence pedig 1-1 kg tejcsokoládé desszert boldog nyertesei lehettek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!