Hírek

2017.02.28. 17:56

A kisüsti az igazi - milyen gyümölcsből készül a jó pálinka?

Badacsonytomaj - Miközben Sólyom Lajosnak a pálinkafőzésről 1986-ban megjelent kötetében még azt olvashattuk, hogy abból a gyümölcsből kell főzni a pálinkát, amely nem alkalmas sem fogyasztásra, sem feldolgozásra, ma már tudjuk, hogy csak abból készülhet jó pálinka, amelybe magunk is szívesen beleharapnánk.

Tóth B. Zsuzsa

Erről és a magánfőzés legfontosabb szabályairól beszélt előadásain Komoróczi Lajos agrármérnök, okleveles pálinkász az Egry József Művelődési Házban.

Elmondta, hogy  milyen törvényi keretek között, mennyi pálinkát főzhetünk otthon legálisan, külön kiemelve a párlat adójegy igénylés fontosságát. Részletezte, hogy alapvetően mely feltételeknek kell megfelelnie egy párlatnak ahhoz, hogy pálinkának nevezhessük. Mint mondta, szerinte attól igazi a pálinka, hogy kisüsti módszerrel, azaz kétszer főzzük, nem pedig egy menetben. A két technológia végeredménye markánsan különbözik egymástól. A magyar pálinka több száz éves történelme kisüsti módszerrel íródott, mégis az üzletekben kapható pálinkák nagy része ma már az utóbbi eljárás szerint készül.

Komoróczi Lajos szó szerint lecefrézett egy adag almát, hogy alátámassza az általa elmondottakat Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A leendő pálinka minőségét jelentős részben a cefre lefőzés előtti állapota határozza meg, ezért nagyon fontos, hogy a jó minőségű gyümölcsöt irányított erjesztéssel cefrézzük. A fogyasztásra érett, egészséges gyümölcsöt először átválogatjuk, majd mosni, azután pépesíteni kell – hangsúlyozta az előadó. A cefrének élesztővel való beoltásáról, a pH beállításáról és a pektinbontásról újszerű, otthon könnyen alkalmazható fortélyokat osztott meg az érdeklődőkkel. A cefrézés lépéseiről nemcsak elméletben beszélt, bemutatóval támasztotta alá mondanivalóját. Miközben egy adag almát ténylegesen lecefrézett, részletezte, hogy az adott technológiai lépés hogyan illeszkedik bele abba a folyamatba, amelynek végén kiváló minőségű cefrét kaphatunk. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mindig tiszta eszközökkel dolgozzunk, fokozottan ügyelve a tisztaságra. Hiszen ha furcsán hangzik is, élelmiszert állítunk elő, annak pedig vannak alapkövetelményei. Előadása második részében Komoróczi Lajos a cefre lefőzéséről, az alszesz tisztázásáról, a lepárláskor előforduló hibák elkerüléséről és a szeszfok beállításáról szólt, valamint tanácsokat adott a szakszerű fogyasztáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!