Hírek

2016.07.21. 21:17

Babakocsival autóbuszon

Veszprém – Fokozottan ügyelni kell minden utasnak arra, hogy biztonságban legyen mindenki az autóbuszokon, köztük a babakocsival közlekedőknek is.

Kovács Erika

A minap nyilvánosságra került hírek szerint több kismama kifogásolta azt, hogy össze kell csukniuk a babakocsit, csak így engedték őket felszállni a helyi járatú járművekre. Elmondásuk szerint ez nem egyszerű feladat, nem is mindig sikerül, nem beszélve arról, amikor adott esetben a kocsiban a bevásárolt holmit is tárolják. Szerintük a kirakodásra pedig nincs elegendő idő felszálláskor. Sajnos korábban adódott már arra is példa, hogy egy fiatal anya nem tudott feljutni a buszra, mert nem tudta összecsukni a babakocsit. A megkérdezett utasok azt mondták érdeklődésünkre, hogy valóban valamit kell tenni annak érdekében, hogy mindenki biztonságban legyen a járművön, ez valamennyiünk közös érdeke.

A babakocsis utazást tekintve Veszprémben közel egy órán át utaztunk úgy, hogy nem jeleztük azt, hogy újságírók vagyunk, és azt figyeltük meg, miként tudnak kényelmesen utazni a babakocsival az anyák. Tapasztalatunk alapján zökkenőmentes a babakocsis és a kerekes székes közlekedés a buszokon a megyeszékhelyen, és tudomásunk szerint ez jellemző egész Veszprém megye többi településén is. Azt láttuk, hogy a buszvezetők nagyon udvariasak és türelmesek velük szemben, megvárják, amíg az anyák gyermekeikkel feljutnak a buszra, sőt, ha kellett, segítettek is nekik mindenben. Arról nem beszélve, hogy az utasok is nagyon segítőkészen viselkedtek velük, illetőleg gyermekeikkel szemben. Az illetékeseknél természetesen utánaérdeklődtünk, hogy milyen előírások, illetve szabályok vonatkoznak erre az esetre, a babakocsit, illetve a kerekes székes közlekedést érintve. Ennek kapcsán megtudtuk többek között azt, ha nem alacsony padlós az autóbusz, össze kell csukni a babakocsit és be kell rakni a kocsit a busz csomagtartójába. Ha alacsony padlós autóbuszt kíván igénybe venni valaki utazáskor, abban az esetben fel lehet vinni a kocsit és rögzíteni kell az erre kijelölt helyen, ami általában a középső ajtóval szemben található, miként kerekes székkel is így lehet feljutni, amit a babakocsihoz hasonlóan egy úgynevezett biztonsági övvel lehet rögzíteni, nehogy elmozduljon. Az, hogy utazás közben stabil a babakocsi, illetőleg a kerekes szék, és nem mozdul el például fékezéskor, hirtelen megállás esetén, az minden közlekedőnek alapvető érdeke, hiszen ezzel megelőzhetőek a balesetek, valamint a sérülések, érveltek a biztonságos tömegközlekedésben jártas szakértők.

Címkék#babakocsi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!