Az országban elsőként a Báthory lett "Boldog iskola"

2016. április 19., 16:58 szerző: Balla Emőke fotós: Penovác Károly
komment
Veszprém - Az országban elsőként a Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola kapta meg a "Boldog iskola" címet, melyet Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke adott Barták Péterné igazgatónak. Fábiánné Morvai Dóra egy boldog órát tartott az 5. c osztálynak.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Jobb Veled a Világ Alapítvány által működtetett Boldogság Intézet pályázatot hirdetett Magyarországon és határon túli nevelési-oktatási intézmények számára. A "Boldog iskola" címet azon intézmények kaphatják meg, melyek legalább egy tanulócsoport bevonásával igazoltan tartottak legalább egy boldogságórát, és a program fenntartását  a következő tanévben is vállalják.

Az alapítvány 2014-ben indította el boldogságóra programját. Küldetése, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve adjon ötleteket és módszertani segítséget a boldogságra való képesség fejlesztéséhez az általános és középiskolás korosztály számára kidolgozott programmal. A program ötletgazdái arra törekszenek, hogy a Boldogságórák derűs és élménygazdag feladatai, játékai, valamint gyakorlatai fokról fokra kibontakoztassák a derűt és az életszeretetet. A gyerekek így a jövőbe vetett hittel, bátran járják végig a felnőttséghez vezető utat, majd boldogságra képes emberré válhatnak.


Az országban jelenleg több mint ezer csoportban tartanak már boldogságórákat. A veszprémi Báthory iskolából Fábiánné Morvai Dóra pályázott, aki osztályának rendszeresen tartja az órákat, kedden, a díjátadást követően is bemutatott egy ilyet. A gyerekek felsorolták mindazokat a pozitív és jó dolgokat, melyek az elmúlt napokban történtek velük (fociztak a barátaikkal, kecskesajtot grilleztek, sütit sütött nekik anyukájuk, biciklivel jöttek iskolába, megünnepelték a nagypapa születésnapját), minden diák három-három osztálytársának írt fel egy-egy tulajdonságot. Ezúttal is csak szépet és jót lehetett (okos, kedves, ügyes, jó fej, jó barát), nem sértőt és bántót. Aztán arról beszéltek a gyerekek, hogyan tudnak hálát adni, anyák napja közeledtével édesanyjuknak hálájukat kifejezni (szeretet, ölelés, ajándék, házimunka, köszönet). Az ötödikesek verset írtak anyukájuknak, amit néhányan felolvastak a boldogságórán. Az édesanyák kaptak egy kupont is: az ölelést, ágyba vitt reggelit, szoba takarítást, rendrakást, mosogatást, összebújós meseolvasást bármikor beválthatták a gyerekeknél. Az egyik játékban mesefigurákat kellett kitalálni, majd a diákok osztályfőnökükkel együtt néhány lufit engedtek a magasba, pozitív üzenettel.

Az alapítvány elnöke, Bagdi Bella azt mondta a Báthory iskola ötödikeseinek, legyenek büszkék, hiszen ez az első iskola, az első osztály, mely elnyerte a címet. A boldogság tanulható, legyenek ők a kezdeményezők, vigyék másoknak is a hírt, alakítsanak egy élhetőbb, szebb, boldogabb jövőt.

Balla Emőke

2016. április 19., 16:58 szerző: Balla Emőke fotós: Penovác Károly

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...